Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/12153/lenktynes-su-mintimis/spausdinti/

Lenktynės su mintimis

Publikuota: 2008-06-24 14:06
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Amerikos kariškiai planuoja sukurti „protingą“ nešiojamą automatinio nusitaikymo sistemą HORNET, galinčią aptikti potencialius taikinius ir įspėti apie gresiamą pavojų anksčiau, nei kareivis pats sąmoningai tai suvoks.

Jau ne kartą mūsų straipsniuose minėta įžymi naujausias ginkluotės rūšis gaminanti amerikiečių kompanija DARPA pasirašė su Northrop Grumman korporacija sutartį, pagal kurią ji įsipareigoja sukurti panoraminę optinio nusitaikymo sistemą, sugebančią aptikti taikinius anksčiau nei juos pastebi pats kareivis. Įdomu tai, jog sistema naudosis kareivio pasąmonėje formuojamais signalais ir juos interpretuos greičiau, nei žmogaus sąmonė. Kadangi pasąmonės signalų interpretacija gali būti ne tik sudėtinga, bet ir dažnai klaidinga, sistema nesiims aktyvių kovinių veiksmų (na, bent jau taip planuojami prototipai, o dėl ateities modifikacijų niekas negali būti tikras...), o tik informuos kareivį apie galimus pavojus.

HORNET

Programa CT2WS (kognityvi technologija sistemai, perspėjančiai apie pavojų), abiejų kompanijų nuomone, turėtų sukelti proveržį nešiojamoms vizualinėms sistemoms. Pagrindinis jos tikslas – „protinga“ neuro-optinė sistema, kuri išplės kareivio galimybes, ypač stebint toli esančius taikinius arba pačiame regėjimo lauko pakraštyje atsidūrusius objektus. Ši sistema vadinsis HORNET.

Į sistemos komplektą įeis specialus šalmas, prismaigstytas encefalogramos elektrodų, kurie matuos įvairių smegenų sričių aktyvumus. Tyrinėdama atskirų neuronų aktyvumo (arba pasyvumo) kombinacijų schemas, kompiuterinė programa sugebės greičiau už smegenis nuspręsti apie potencialių taikinių pasirodymą kario regėjimo lauke. Visa sistemos esmė tame, jog ji turėtų pastebėti tai, į ką neatkreiptų dėmesio daugybę funkcijų atliekanti sąmonė, ypač kareiviui užsigalvojus ar išsiblaškius.

Sukurta sistema leistų vienu žingsniu lenkti priešą – laiku pastebėti jo slėptuvę ar bandymą pasislėpti ir taip įgyti netikėtumo faktorių.

Pirmoji projekto fazė truks apie 12 mėnesių ir jos tikslas yra sukurti stalinį laboratorinį projektuojamos sistemos prototipą. Tam prireiks apie 6,7 milijonų dolerių. Jeigu ši fazė bus sėkminga, DARPA žada pratęsti sutartį ir sukurti galutinę sistemos versiją.

Besidomintys naujausiomis karinėmis technologijomis turbūt jau yra girdėję, jog jau yra sukurta panaši automatinė optinio nusitaikymo sistema, tik ji yra paprastesnė ir seka kareivių akių judesius, pagal kuriuos nukreipia kovinę ugnį.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!