Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/12139/as-esu/spausdinti/

„Aš esu“

Publikuota: 2008-06-22 12:44
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė“
Inf. šaltinis: Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė“

Daktaras Martinas Montis, Kembridžo Medicininių tyrimų organizacijos mokslininkas teigia atradęs būdą bendrauti su pacientais, kurie visiškai negali judėti, tačiau yra sąmoningi.

M. Mončio teigimu, jo tyrimas yra labai reikšmingas diagnozuojant ligas vegetaciniams pacientams bei apsisprendžiant, ar reikėtų nutraukti maitinimą.

Viskas prasidėjo nuo 2006 m. atlikto tyrimo, kurį atliko tos pačios organizacijos dr. Adrianas Owenas. Jis ištyrė moterį, kuri galėjo save įsivaizduoti žaidžiančią tenisą ir netgi reagavo į komandas po penkerių mėnesių vegetacinėje būklėje.

Ligoniai, kuriems per klaidą buvo diagnozuota koma, turės galimybę ne tik pranešti apie save, tačiau ir bendrauti su artimaisiais
Naujame tyrime teigiama, kad net 40 proc. pacientų vegetacinė būklė diagnozuojama per klaidą. Ką toks medikų sprendimas reiškia žmogui, kuris yra išlaikęs sąmonę, galima tik įsivaizduoti.

Penkerius mėnesius būdama vegetacinėje būklėje Remdamasis šiomis žiniomis, M. Montis sugalvojo būdą bendrauti su išoriškai nesąmoningu žmogumi, stebint jo smegenų veiklą.

„[Metodas] nereikalauja jokio pasiruošimo iš paciento pusės ir gali būti pritaikytas tiesiog pačioje klinikoje, – sako mokslininkas. – Ištiriama paciento sąmonės būsena, o aptikus jos veiklą, atnaujinamas bendravimas“.

Kompiuteriniu tomografu mokslininkas nuskenavo 16 sveikų savanorių smegenis. Žmonės buvo paprašyti įsivaizduoti, kaip jie žaidžia tenisą, vėliau – kaip jie vaikšto po jiems gerai žinomas vietas.

Šios dvi užduotys aktyvuoja skirtingas smegenų dalis, o tomografas leidžia matyti, kuri sritis yra sužadinta.

Su savanoriais mokslininkai susitarė, kad įsivaizduojamas teniso žaidimas reikš „Taip“, o vaikščiojimas pažįstamose vietose – „Ne“.

Vėliau kiekvienas savanoris gavo po tris klausimus, į kuriuos galėjo atsakyti tik teigiamai arba neigiamai, tačiau ne žodžiu, o įsivaizduodami atitinkamas situacijas. Tyrimas atskleidė, kad toks susikalbėjimo būdas veikia be priekaištų.

Daktaro nuomone, magnetinio rezonanso testai turėtų būti naudojami visiems ligoniams, kurie nerodo jokių sąmoningumo ženklų. Mat pasitaiko atvejų, kai pacientai, iš pažiūros esantys komoje, iš tiesų yra sąmoningi.

M. Mončio tyrime teigiama, kad net 40 proc. pacientų vegetacinė būklė diagnozuojama per klaidą.

Mokslininkas tiki, kad ilgainiui ateityje jo atradimas padės paralyžiuotiems pacientams bendrauti su šeimos nariais. Technologija taip pat turėtų sutrumpinti teisminius ginčus dėl maitinimo nutraukimo pacientui.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!