Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/1208/israsta-amzina-branduoline-baterija/spausdinti/

Išrasta „amžina“ branduolinė baterija

Publikuota: 2005-05-19 07:10
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Ročesterio universitete išrasta amžina branduolinė „baterija“, galinti veikti 10 metų be sustojimo. Jos energijos šaltinis - radioaktyvus tritis - sunkusis vandenilio izotopas. Šis procesas žinomas jau gana seniai, tačiau iki šiol nebuvo metodo, leidžiančio skilimo energiją paversti elektros energija su racionalia išeiga.

Profesorius Filipas Fuše ir jo kolegos sukūrė metodą, leidžiantį „sugauti“ didelę dalį elektronų, susidarančių skilimo metu. Elektronus gaudo specialiai apdorotas kristalas, pasižymintis pusiau pralaidumu ir sugebėjimu generuoti elektros srovę. Kad paviršiaus plotas taptų didesnis, kristalas buvo pagamintas porėtas.

Neįprastas naujojo maitinimo šaltinio ilgaamžiškumas leidžia jį naudoti ten, kur sunkiai įgyvendinamas baterijų keitimas: kardiostimuliatoriuose, dirbtiniuose vidaus organuose, kosminiuose ir giliavandeniuose davikliuose. Fuše pažymi, kad artimiausi šio išradimo „giminaičiai“ yra dešimtis kartų mažiau efektyvūs, o modelio įgyvendinimas padidins atotrūkį iki dviejų šimtų kartų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!