Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/11871/besikeicianti-klimata-siuloma-gelbeti-dirbtiniais-medziais/spausdinti/

Besikeičiantį klimatą siūloma gelbėti dirbtiniais medžiais

Publikuota: 2008-06-03 09:33
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: Balsas.lt

Vienas žymiausių JAV klimatologų Wallace Broeckeris, pirmasis pavartojęs terminą „pasaulinis atšilimas“, pasiūlė radikalų klimato šiltėjimo problemos sprendimo būdą – sodinti dirbtinius medžius.

W. Broeckeris siūlo pradėti naudoti dirbtinius medžius – įrenginius, sugeriančius iš atmosferos anglies dvideginį. „Mes susidūrėme su labai rimta problema. Tai žūtbūtinės lenktynės su laiku, o mes vos ne vos velkamės“, - sakė mokslininkas BBC.

Jo sumanyti dirbtiniai medžiai – tai maždaug 15 metrų aukščio ir 2,5 m skersmens filtrai. Anglies dvideginis, kurį išfiltruos specialios plastikinės medžiagos, bus suslėgtas, paverstas skysčiu ir pumpuojamas po žeme. Jis taip pat gali būti paverstas kieta medžiaga.

W. Broeckerio skaičiavimais norint sugerti visą JAV į atmosferą išmetamo anglies dvideginio kiekį, reikėtų apie 20 milijonų tokių filtrų. „Jūs pasakysite, kad tai neįtikėtinai daug, bet mes juk kasmet pagaminame 55 mln. automobilių, tad jei iš tikrųjų to norėtume, tai ir pagamintume. Tam prireiktų 30 - 40 metų“, - mano profesorius.

Kad būtų galima išvalyti orą visoje planetoje, mokslininko manymu prireiktų 60 mln. tokių filtravimo įrenginių. Ši programa atsieitų po 600 mlrd. JAV dol. per metus. Profesorius siūlo tokius „medžius“ sodinti tinkamiausioje vietoje – dykumų regionuose.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!