Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/11866/lietuvos-mokslo-tyrimams-atsiveria-dideles-perspektyvos/spausdinti/

Lietuvos mokslo tyrimams atsiveria didelės perspektyvos

Publikuota: 2008-06-03 07:06
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas LR švietimo ir mokslo ministerija

Lietuvoje moksliniams tyrimams ir eksperimentinei plėtrai atsiveria didelės perspektyvos. Lisabonos procesas paskatino mokslo ir studijų reformą, Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšos 2007-2013 m. atvėrė didesnes finansines galimybes gerinti aplinką mokslininkams ir mokslo ir studijų institucijoms.

Todėl iškilo būtinybė optimizuoti mokslo institutų infrastruktūrą bei stiprinti mokslinį potencialą universitetuose ir institutuose. Siekdama įvertinti veiksmingiausias turimo mokslinio potencialo galimybes, Švietimo ir mokslo ministerija, atsižvelgdama į mokslo institutų veiklos vertinimo rezultatus, 2007 m. užsakė tyrimą. Tyrimo studiją „Sistemiško viešojo sektoriaus mokslinių tyrimų ir studijų institucijų tinklo pertvarkymo galimybių analizė“ atliko Všį Nacionalinės plėtros institutas kartu su Lietuvos ekspertais.

Atsižvelgiant į šio tyrimo detalią analizę ir siūlymus, Integruotų mokslo, studijų ir verslo centrų (slėnių) kūrimo ir plėtros koncepciją, patvirtintą Lietuvos Respublikos Vyriausybės pernai kovą, rengiamas Lietuvos valstybės mokslinių tyrimų įstaigų tinklo pertvarkos planas, kurį ministerija dar šį mėnesį teiks Vyriausybei. Planas rengiamas įgyvendinant Mokslo, technologijų ir inovacijų plėtros komisijos nutarimą „Dėl valstybės mokslinių tyrimų įstaigų, susijusių su integruotų mokslo, studijų ir verslo centrų (slėnių) plėtra, tinklo pertvarkos“.

Šiuo planu siekiama sutelkti intelektinius ir materialinius išteklius sukuriant sąlygas veiksmingiausiu būdu panaudoti lėšas mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros infrastruktūros plėtrai. Taip bus sustiprintos galimybės konkuruoti aukštojo mokslo institucijų sektoriui tarptautiniu lygmeniu, plėtojamos aukšto lygio mokslinių tyrimų infrastruktūros.

Šis planas rengiamas ir bus įgyvendinamas kartu su integruotų mokslo, studijų ir verslo centrų (slėnių) plėtra.

Mokslinių tyrimų ir studijų institucijų tinklo pertvarkymą planuojama vykdyti trimis etapais. Pirmajame etape iki 2008 m. spalio 1 d. bus sukurtos institutų asociacijos, kurios koordinuos integracijos procesus ir atstovaus interesams statant atviros prieigos infrastruktūrą slėniuose.

Antrajame etape iki 2010 m. sausio 1 d. institutai bus integruoti į universitetus: į Kauno technologijos universitetą - KTU Maisto institutas, į Lietuvos žemės ūkio universitetą - LŽŪU Vandens ūkio institutas ir LLŽŪU Žemės ūkio inžinerijos institutas, į Lietuvos veterinarijos akademiją - LVA Lietuvos veterinarijos institutas, LVA Gyvulininkystės institutas.

Trečiasis etapas bus įgyvendinamas iki 2012 m. sausio 1 d. įsteigiant: Lietuvos žemės ūkio ir miškų mokslų centrą, kurį sudarys Lietuvos žemdirbystės institutas, Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės institutas, Lietuvos miškų institutas; Inovatyvių medicinos technologijų ir biofarmacijos centrą, kurį sudarys VU Onkologijos institutas, VU Imunologijos institutas, VU Eksperimentinės ir klinikinės medicinos institutas; Gyvybės mokslų centrą, kurį sudarys Biochemijos institutas, Biotechnologijos institutas, VU Imunologijos institutas; Gamtos tyrimų centrą, kurį sudarys VU Ekologijos institutas, Botanikos institutas; Jungtinį fizinių ir technologinių tyrimų centrą, kurį sudarys Chemijos institutas, Fizikos institutas, Puslaidininkių fizikos institutas, VU Teorinės fizikos ir astronomijos institutas, Geologijos ir geografijos institutas.

Kartu su mokslo ir studijų institucijų pertvarkos planu diskutuojama dėl universitetų stambinimo kuriant asociacijas. Tikimasi, kad šis procesas turėtų baigtis 2015 m.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!