Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/1185/robotai-kurie-dauginasi-patys/spausdinti/

Robotai, kurie „dauginasi“ patys

Publikuota: 2005-05-15 10:11
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: 3DNews.Ru

Štai ir išsipildė viena iš fantastų rašytojų ir robotų konstruktorių fantazijų - „Cornell University“ universitete pagaminta mašina, kuri pati kuria savo kopijas. Modelis yra koncepcinis ir neatlieka jokių naudingų funkcijų, bet veikimo principas gali būti pritaikytas kituose robotuose, kurie galės, jei ne kurti, tai bent remontuoti į save panašius.

Sukurtasis robotas - tai grupė surenkamų kubų, pavadintų „molekulkubais“ (molecubes). Kiekvienas iš kubų turi identišką mechaninę dalį ir savęs kopijavimo programą. Kubų šonuose įtaisyti elektromagnetai, kuriais kubai prisitvirtina vienas prie kito. Kiekvienas jų perskirtas į dvi dalis, kas leidžia kubui keisti formą, lankstytis ir sąveikauti su kitais. Pavyzdžui, kubų bokštas gali pasilenkti, jog pakelti dar vieną kubą.

Kopijavimo pradžiai pakanka turėti tokių kubų atsargas ir aktyvuoti pirmąjį. Po ko, esanti konstrukcija ims kurti į save panašią. Tuo pat metu kuriamoji konstrukcija, pagal savo galimybes, stengsis padėti tame procese kuriančiajai. Taigi, pagrindinė savęs kopijavimo idėja tame, jog naudojami unifikuoti moduliai.

3DNews

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!