Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/1168/sukurtas-mechanizmas-levitacijai/spausdinti/

Sukurtas mechanizmas levitacijai

Publikuota: 2005-05-14 07:47
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Notingemo universitete sukurtas prietaisas, priverčiantis kūną levituoti. Sukonstruotas galingo elektromagneto iš itin pralaidžios medžiagos pagrindu, prietaisas net gana masyviems daiktams leidžia nugalėti žemės trauką.

Išradimas buvo išbandytas tokiomis medžiagomis kaip deimantas, metalinė pasaga, auksas, platina. (Kaip praneša Guardian, bandymas su gyva varle taip pat buvo sėkmingas.) Visos šios medžiagos yra diamagnetikai, tai yra veikiant išoriniam laukui įsimagnetina priešingu poliumi. Levitacija vyksta tada, kai stūmimo jėga ir žemės trauka yra lygios.

Šis reiškinys, žinomas kaip Archimedo magnetinis efektas, buvo atrastas dar 1991 metais. Problema buvo ta, kad bet kuriam eksperimentui atlikti reikėjo galingo magneto. Itin pralaidžią medžiagą panardinus į skystą deguonies-azoto mišinį, buvo sukurtas pakankamai galingas prietaisas.

Profesorius Peteris Kingas, vienas iš šio atradimo autorių, mano, kad šis prietaisas bus naudojamas ir praktiniame gyvenime. Ypatingo jautrumo dėka prietaisas gali būti naudojamas, pavyzdžiui, rūšiuojant mineralus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!