Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/1145/marse-rastas-suduzes-amerikieciu-zondas-mars-polar-lander/spausdinti/

Marse rastas sudužęs amerikiečių zondas „Mars Polar Lander“

Publikuota: 2005-05-10 11:12
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Daugiau kaip prieš penkerius metus dingo į Marsą siųstas kosminis aparatas „Mars Polar Lander“, turėjęs švelniai nusileisti į Raudonąją planetą. Teigiama, jog pagaliau pavyko rasti jo nuolaužas.

NASA ryšį su šiuo Marso zondu prarado 1999 metų gruodį, kai jis paniro į Marso atmosferą. Aparatas turėjo stebėti šios planetos orus, rinkti duomenis klimato pokyčiams įvertinti.

Nagrinėdamas aparato kritimo 1999 ir 2000 metais rajono vaizdus, gautus iš kosminio aparato „Mars Global Surveyor“, skriejančio orbita aplink Marsą, Maiklas Malinas (Michael Malin) aptiko kažką panašaus į parašiutą, kuris gulėjo už kelių šimtų metrų nuo sujaukto grunto vietos.

Aparatas „Mars Polar Lander“ turėjo tūpti Marso pietų ašigalio srityje. Specialistai mano, kad per anksti išsijungė jo kritimą stabdę varikliai. Pasak M. Malino, nirimas į atmosferą vyko sklandžiai, parašiutas išsiskleidė laiku, o leidimasis sutriko visai netoli paviršiaus.

Beje, NASA atstovas priminė, kad kol kas nėra ko labai džiaugtis, nes dar reikia tikrinti, kas iš tikrųjų aptikta minimoje vietoje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!