Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/1109/nobelio-premijai-mestas-issukis/spausdinti/

Nobelio premijai mestas iššūkis

Publikuota: 2005-05-04 13:53
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Norvegų kilmės amerikietis milijonierius fizikas Fredas Kavlis paskelbė apie naujos premijos įsteigimą. Kaip praneša ABC News, ši premija turi būti rimta Nobelio premijos konkurentė. Premija bus teikiama du kartus per metus už pasiekimus astrofizikos, nanotechnologijų bei galvos smegenų tyrimų srityse. Manoma, kad naujoji premija pirmą kartą bus įteikta Osle 2008 metų rugsėjį, kai bus likęs mėnuo iki Nobelio premijos laureatų paskelbimo. Premijos prizinis fondas bus 1.3 mln. dolerių. Tuo tarpu Nobelio premijos dydis yra 1.8 mln.

F.Kavlis mano, kad naujojo prizinio komiteto sprendimai bus daug ryžtingesni už tuos, kuriuos priima Nobelio premijos skyrimo komitetas. Nobelio premija, kuri pirmą kartą buvo įteikta 1901 metais, dažnai kaltinama už per didelį konservatyvumą. Nepaisant to, kad pats Alfredas Nobelis sakė, jog rems mokslininkus-svajotojus, kuriems neužtenka lėšų moksliniams atradimams, dažniausiai premiją gauna pagyvenę profesoriai už daugelį metų vykdytus tyrimus. F.Kavlis tikisi, kad jo premija bus daug „operatyvesnė“.

Fredas Kavlis 2000 metais didelę dalį savo turto skyrė mokslinių tyrimų institutų finansavimui. Devyni tokie institutai yra JAV - Stenforde, Jeilio, Kornelio, Santa Barbaros universitetuose, Masačusetso technikos universitete. Praėjusiais metais trys mokslininkai iš šių universitetų tapo Nobelio premijos laureatais.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!