Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/1097/genetikai-pagamino-kompiuteri-is-bakteriju/spausdinti/

Genetikai pagamino kompiuterį iš bakterijų

Publikuota: 2005-05-03 08:24
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Prinstono universiteto mokslininkai rado naują genų inžinerijos panaudojimo metodą. Bakterijos, kurių genai buvo pakeisti ypatingu būdu, išmokytos keistis informacija ir atlikti paprastus matematinius algoritmus. Sukurto „biokompiuterio“ negalima naudoti sudėtingiems skaičiavimams, tačiau „protingi“ mikroorganizmai gali būti naudingi atkuriant pažeistus audinius.

Ronas Veisas ir jo kolegos sukonstravo plazmidą - ciklinį DNR fragmentą - ir iššifravo bakterijos Escherichia Coli genetinį kodą. „Programa“ buvo itin paprasta - mikrobas turi keisti spalvą - tapti raudonas iš buvusio žalio (ar atvirkščiai) riklausomai nuo to, kokios spalvos yra šalia esantys mikroorganizmai. Pasirodo, to pakako, kad būtų gautas sudėtingas paveikslas, kur pikselių vaidmenį atliko vienaląsčiai organizmai.

Tyrimo autoriai mano, jog „programuojamų“ bakterijų dėka galima gauti puikių rezultatų. Veiso nuomone, tam, kad bakterijos išmoktų pranešti apie svetimkūnių organizmų - virusų ar kitų bakterijų - pasirodymą, prireiks mažiau nei penkerių metų. Bioinžinieriai šiuos „biokompiuterius“ galės panaudoti ten, kur neįmanoma panaudoti įprastos chirurgijos. Kaip pavyzdį galima pateikti nervinių audinių atstatymą, kuris grąžins judėjimo laisvę paralyžiuotiems žmonėms.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!