Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/10800/ibm-mokslininkai-nuramino-nepaklusniuosius-elektronus/spausdinti/

IBM mokslininkai „nuramino“ nepaklusniuosius elektronus

Publikuota: 2008-03-18 14:21
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: IBM Lietuva, UAB

Tarptautinės informacinių technologijų bendrovės IBM mokslininkai pranešė apie atradimą, kuris gali išspręsti vieną didžiausių problemų, kildavusių mikroprocesorių gamyboje naudojant grafitą – ateities mikroprocesoriai veiks be dirginančių elektroninių trikdžių.

Grafitas mikroprocesorių gamyboje naudojamas dėl savybės trauktis. Mokslininkai pirmą kartą atrado būdą sumažinti bereikalingą elektrinių signalų interferenciją, kuri atsiranda spaudžiant grafeną – dvimatę vieno atominio sluoksnio grafito formą – iki kelių atomų dydžio darinio. Jie žymiai susilpnino šio proceso metu dėl elektros krūvių kylančius trikdžius.

Pasak išradėjų, jiems pavyko apeiti vadinamąją Hooge taisyklę, pagal kurią procesoriams mažėjant, trikdžiai tampa didesni, kol pagaliau visai užgožia patį signalą. Su šiuo dėsniu buvo susiduriama gaminant ir paprastus procesorius, tačiau nanotechnologijų amžiuje problema ypatingai išryškėjo dėl pakitusių dimensijų.

Kuriant ateities mikroprocesorius, objektai yra sumažinami iki minimumo – dažnai lieka vos keli atomai. Tačiau ilgą laiką buvo laikomasi nuomonės, kad neįmanoma pašalinti trikdžio, nesunaikiant paties signalo. Kitaip tariant – joks prietaisas negali veikti absoliučiai tyliai.

IBM mokslininkai rado būdą, kaip „nuraminti“ nepaklusniuosius elektronus, ir aprašė jį žurnale „Nano Letters“. Iš pradžių, mažinant vieną grafeno sluoksnį, Hooge taisyklė pasitvirtino ir elektronų keliami trikdžiai smarkiai padidėjo, tačiau, pabandžius eksperimentą pakartoti su dviem tokiais sluoksniais, trikdžių neliko. Paaiškėjo, kad vienas ant kito esantys grafeno sluoksniai tvirtai susikabina paviršiais ir sustabdo trikdžius.

Nors mokslininkai teigia dar tirsią šį fenomeną, kiti specialistai neabejoja, kad toks atradimas – didelis žingsnis kuriant ateities mikroprocesorius, kompiuterines sistemas, daviklius ir kitus elektroninius komponentus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!