Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/1061/nanovamzdeliai-bus-auginami-ant-safyru/spausdinti/

Nanovamzdeliai bus auginami ant safyrų

Publikuota: 2005-04-28 07:59
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Šiaurės Kalifornijos universitete buvo sukurta technologija, leidžianti gauti anglies nanovamzdelius - vieną iš perspektyviausių medžiagų. Šie vamzdeliai gaunami auginant juos ant safyro kristalų. Mineralo kristalinės grandinės ypatybių dėka kai kurios kristalografinės plokštumos tampa idealia plonų ir itin atsparių siūlelių rinkimo matrica.

Nanovamzdeliai buvo atrasti 1991 metais sintezuojant artimas struktūras fulerenus. Produktų, esančių tarp grafito elektrodų, analizė parodė, kad tuo paču metu su anglies „futbolo kamuoliais“ susidaro ir cilindro pavidalo, įvairių dydžių (kelių nanometrų) ir parametrų vamzdeliai. Pagal atliktus tyrimus, vamzdeliai turėjo skirtis savo atsparumu ir neįprastomis savybėmis, bet šios prognozės tinka tik vienasluoksniams „idealiems“ siūleliams.

Pirmieji pavyzdžiai, atvirkščiai, buvo daugiasluoksniai ir juos sudarė atsitiktinių pavyzdžių dalys. Reguliarių vienasluoksnių molekulių sintezė yra daug sudėtingesnė, ir būtent ją ketinama atlikti safyro kristalų pagalba.

Naujoji medžiaga yra svarbi elektronikai: neatmetama galimybė, jog jog anglies nanotranzistorių pagalba dirbs procesoriai, kurie pakeis dabartinius įrenginius. O NASA ketina panaudoti itin atsparius audinius kaip troso, kuriuo judės „kosminis liftas“, medžiagą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!