Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/1053/neurofiziologai-ismoko-matyti-kitu-akimis/spausdinti/

Neurofiziologai išmoko matyti kitų akimis

Publikuota: 2005-04-27 07:42
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Neurofiziologai iš Vanderbildo universiteto išmoko nuskaityti regos informaciją tiesiogiai iš smegenų. Frankas Tongas ir Jukujasu Kamitani tam panaudojo magnetinio rezonanso tomografijos metodą, kurį medikai naudoja kitiems tikslams. Tikslios eksperimento detalės publikuojamos žurnale Nature Neuroscience.

Mokslininkai matavo neuronų aktyvumą su rega susijusioje smegenų dalyje V1, kur prasideda akies suformuoto vaizdo apdorojimas. Dar 1960-aisiais buvo nustatyta, kad neutronai šioje smegenų srityje susiburia į kolonijas, kurios „supranta“ vaizdus pagal atskiras linijas. Tačiau anksčiau tomografijos ypatybės buvo laikomos nepakankamomis, kad būtų nustatyta kolonijų padėtis.

Tongas ir Kamitani teigia, kad naujasis tomogramų metodas leidžia pamatyti linijinį vaizdą kitų akimis.

Kita vertus, tyrimas parodė netikėtų ypatybių. Nepaisant to, kad smegenų dalyje, susijusioje su rega, kuri yra beveik trečdalis visų smegenų, yra apie 30 vaizdus apdorojančių zonų, nepakanka, kad regos informacija būtų apdorota po vieną kartą kiekvienoje iš jų. Neurofiziologai teigia, kad šiose zonose informacija apdorojama kelis kartus - tiek esant sąmoningoje būsenoje, tiek nesąmoningoje. Ekspertų nuomone, tuo galima paaiškinti daugelio optinių iliuzijų pastovumą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!