Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/1044/spitzer-atrado-asteroidu-zieda/spausdinti/

„Spitzer“ atrado asteroidų žiedą

Publikuota: 2005-04-25 14:50
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Infraraudonųjų spindulių kosminis teleskopas Spitzer atrado asteroidų žiedą netoli žvaigždės, kuri savo ypatybėmis labai panaši į Saulę, praneša New Scientist.

Plokščias žiedas, sudarytas iš dulkių bei mažų objektų, yra 25 kartus sunkesnis nei analogiška struktūra, esanti netoli Žemės.

Astronomai mano, kad planetų ir asteroidų kilmė yra vienoda, o aplink žvaigždę esantis asteroidų žiedas gali rodyti, jog čia yra planetų sistema. Mažos spinduliuojančios dalelės susidaro susidūrus didesniems objektams. Tokiu būdu susidaro iš toli matoma juosta, o vietinių planetų dangus šviečia ryškiau nei Paukščių takas.

Patys kosminiai kūnai, besisukantys apie žvaigždę, nutolusią nuo Saulės per 41 šviesmetį, negali būti stebimi tiesiogiai. Astronomų išvados remiasi infraraudonojo spektro analize ir tai leido nustatyti dalelių sudėtį bei jų dydžius. Kita vertus, mokslininkai mano, kad spektrinių duomenų pakanka, kad būtų išsiaiškintos kai kurios detalės. Asteroidų ir dulkių, supančių tolimąją žvaigždę, elgsena padės suprasti, kaip formavosi Saulės sistema.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!