Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/10363/sukurtas-intelekta-ir-atminti-atstatantis-salmas/spausdinti/

Sukurtas intelektą ir atmintį atstatantis šalmas

Publikuota: 2008-02-02 09:21
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Pavadinimas nors ir teisingas, bet jo suprasti pažodžiui nereiktų. Nors toks šalmas tikrai yra, bet jo tikrosios galimybės vis dar tiriamos, o ir jo veikimo principas ne toks „drastiškai novatoriškas“, jog sugebėtų bet ką paversti genijumi. Šalmo esmė labai paprasta – jis šildo galvą silpna infraraudonųjų spindulių doze, padedančia ir skatinančią smegenų ląstelių dauginimąsi ir augimą.

Sistemą sugalvojo Sunderlando universiteto (University of Sunderland) mokslininkai kartu su Jungtinės Karalystės kompanija Virulite. Pagrindinė sistemos planuojama paskirtis – Alzhaimerio ligos kamuojamų pacientų gydymas. Tiesa, iki realios gydymo praktikos šalmui dar teks praeiti eilę bandymų.

Tokį šalmą pacientas turės nešioti per dieną 10 minučių. Tuo metu šalme įtaisyta infraraudonųjų spindulių generavimo sistema nežymiai šildo smegenys. Kaip matyti iš šalmo nuotraukos, sistemai aušinti naudojami net keli ventiliatoriai.

Anksčiau toks smegenų stimuliavimas buvo sėkmingai išbandytas su pelėmis. Be to, pasak Gordono Dougalo, Virulite vadovo, mokslininkai jau yra išbandę infraraudonųjų lazerių pagalba stimuliuoti žmogaus smegenų veiklą. Bandymai buvo atlikti su devyniais atsilikusio mąstymo pacientais, iš kurių aštuoniems buvo pastebėtas nedidelis pagerėjimas.

Rimti testai su šalmu bus pradėti šią vasarą. Numatyta jį išbandyti su 100 pagyvenusių žmonių, besiskundžiančių atminties sutrikimais. Mokslininkai tikisi, jog skirtingai nei dabartiniai gydymo metodai, leidžiantys sulėtinti silpnaprotystės vystymąsi, naujasis šalmas leis ir atstatyti kai kurias smegenų funkcijas, o galbūt ir skatinti bendrą jų aktyvumą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!