Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/90808/ekspertu-teigimu-jau-po-5-metu-dirbtinis-intelektas-gali-stipriai-supanaseti-su-zmogau/spausdinti/

Ekspertų teigimu, jau po 5 metų dirbtinis intelektas gali stipriai supanašėti su žmogau

Publikuota: 2024-03-07 19:42
Tematika: Kompiuterija
Autorius: Dovydas Venckus
Inf. šaltinis: LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt
Ekspertų teigimu, jau po 5 metų dirbtinis intelektas gali stipriai supanašėti su žmogau
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Dirbtinį intelektą palaikančius lustus kuriančios įmonės „Nvidia“ vadovas teigia, kad jau po 5-erių metų dirbtinis intelektas supanašės su žmogaus. Multimedijos – sritis, kurioje algoritmas tobulėja kone sparčiausiai.

Prieš dešimtmetį nusprendęs investuoti į dirbtinio intelekto lustus, vykdomasis „Nvidia“ direktorius Jensenas Huangas dabar valdo vieną pelningiausių kompanijų pasaulyje, kuri tapo varomąja dirbtinio intelekto (DI) pramonės galia.

Vadovas įsitikinęs, kad jau po penkerių metų dirbtiniam intelektui gerai seksis įveikti bet kokį testą, kokį tik žmogus sukūręs, pavyzdžiui, teisės ar medicinos egzaminus.

Tai nereiškia, kad mašinos įgaus sąmonę, bet, kaip J. Huangas pabrėžia, sparčiai tobulėjantis algoritmas gebės įveikti kai kuriems žmonėms neperkandamas protines užduotis.

Viena iš sričių, kur algoritmas tobulėja sparčiausiai – multimedijos. Manoma, kad netrukus DI gebės kurti filmus pagal užsakymą – jau dabar populiaraus modelio „ChatGPT“ kūrėjai pristato naująjį projektą pavadinimu „Sora“, leidžiantį vartotojui pačiam kurti video medžiagą pagal norimą siužetą.

Prie šios technologijos prisidėjusio startuolio kūrėjai sako, kad jau dabar DI geba sukurti 16-os sekundžių vaizdinį pasakojimą pagal pasirinktą naratyvą.

„Manau, kad viena iš tikrai įdomių ilgalaikių šių modelių perspektyvų yra ta, kad jie gali tapti ne tik pramoginiais vaizdo įrašais, bet ir pasaulio simuliacija“, – teigia Masačusetso technologijos instituto profesorius Phillipas Isola.

Technologija tobulėja sparčiau nei supratimas, kokias etines ir moralines normas jai taikyti.

„Manau, kad bus tikrai pagrįstų priežasčių nerimauti dėl to, kaip šie modeliai gali būti naudojami propagandai, nedoriems tikslams, sukčiavimui“, – sako dirbtinio intelekto technologijos kūrėjas Fredas Havemeyeris.

Artimiausiu metu dirbtinio intelekto sukurti vaizdo įrašai greičiausiai pradės būti naudojami rinkodaros ir mokomajame turinyje.

Kūrėjai neabejoja, kad auditorija greitai išvys daugiau dirbtinio intelekto kurtų muzikinių vaizdo klipų, vėliau – ir pilnametražius filmus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!