Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/90541/nvidia-cuda-programos-gali-veikti-su-amd-vaizdo-plokstemis-per-zluda/spausdinti/

NVIDIA CUDA programos gali veikti su AMD vaizdo plokštėmis per ZLUDA

Publikuota: 2024-02-15 10:22
Tematika: Kompiuterija
Autorius: Mindaugas Klumbis
Aut. teisės: ©MiTech.lt
Inf. šaltinis: MiTech.lt

Pranešama, kad AMD perėmė vieno kūrėjo projektą, pavadintą ZLUDA, kuris iš pradžių buvo „drop-in“ CUDA įgyvendinimas, skirtas paleisti per „Intel OneAPI“. Šis projektas, kuris jau buvo nutrauktas, leido CUDA programoms veikti „Intel“ aparatinėje įrangoje. Pasirodo, AMD susisiekė su šio projekto kūrėju, norėdama sužinoti, ar jis būtų suinteresuotas perkelti šį įrankį, kad jis veiktų su AMD grafikos procesoriais per HIP/ROCm platformą.

NVIDIA CUDA programos gali veikti su AMD vaizdo plokštėmis per ZLUDA

Remiantis Phoronix pranešimu, projektas vėl pradėtas įgyvendinti, stengiantis, kad CUDA programos galėtų veikti AMD aparatinėje įrangoje be jokių kodo pakeitimų. Nors dar ne visos programos veikia natūraliai (pavyzdžiui, NVIDIA „Optix“), tačiau kūrėjai dabar gali be pakeitimų paleisti dvejetaines programas su „Radeon“ vaizdo plokštėmis. Vienintelis reikalavimas – įtraukti ZLUDA biblioteką, kuri pakeis CUDA.

Projektas vėl atgijo, tačiau AMD iš tikrųjų buvo nutraukusi jo palaikymą. Tačiau tai suteikė kūrėjui galimybę pasidalyti kodu kaip nemokama atvirojo kodo programine įranga, kas dabar ir vyksta. Phoronix išbandė biblioteką ir patvirtino, kad CUDA palaikančią programinę įrangą ROCm veikia sklandžiai, be jokių reikalingų pakeitimų.

Iš esmės tai reiškia, kad dabar kūrėjai gali naudotis CUDA palaikymu programinei įrangai, kuri nėra specialiai optimizuota AMD aparatinei įrangai. CUDA galima naudoti su „Blender 4.0“ arba „V-Ray“ atvaizdavimo API.

Teigiama, kad vienintelis šio projekto kūrėjas Andrzej Janik tęs savo darbą. Viena iš idėjų, kurią verta išnagrinėti, yra įgalinti NVIDIA DLSS per ZLUDA. Oficialus projekto puslapis jau atnaujintas, kad atspindėtų, jog ZLUDA projektas dabar orientuotas į AMD. Kūrėjas taip pat dalijasi vidaus lyginamųjų testų rezultatais, lyginant su „OpenCL“ įgyvendinimu. Kas įdomu, kad kai kur ZLUDA veikia greičiau nei AMD siūlomas programinis sprendimas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!