Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/87288/chrome-narsykles-vartotoju-tyko-didziulis-pavojus-vienas-neatsargus-paspaudimas-gali-kainuoti-labai-brangiai/spausdinti/

„Chrome“ naršyklės vartotojų tyko didžiulis pavojus: vienas neatsargus paspaudimas gali kainuoti labai brangiai

Publikuota: 2023-05-23 21:03
Tematika: Kompiuterija
Autorius: Lukas Snarskis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Aptikta nauja kenkėjiškų programų kampanija, kuri taikosi į „Google Chrome“ vartotojus. Kenkėjiška programa platinama per netikrą „Google Chrome“ atnaujinimo klaidos pranešimą, kuris ragina vartotojus atsisiųsti atnaujinimą, kad būtų išspręsta tariama saugos problema.

„Chrome“ naršyklės vartotojų tyko didžiulis pavojus: vienas neatsargus paspaudimas gali kainuoti labai brangiai

Deja, atnaujinimas iš tikrųjų yra ZIP archyvas, kuriame yra EXE failas. EXE faile yra „Monero miner“, kuris naudos vartotojo kompiuterio apdorojimo galią, kad išgautų kriptovaliutą užpuolikams.

Kenkėjiškos programos kampanija veikia nuo 2023 m. vasario mėn. ir turi didelę poveikio sritį. Kaip pranešė „NTTSecurity“, netikras klaidos pranešimas platinamas lankantis teisėtose arba paveiktose svetainėse.

Raginamasis pranešimas yra toks: „Chrome“ automatinio atnaujinimo metu įvyko klaida. Įdiekite atnaujinimo paketą vėliau rankiniu būdu arba palaukite kito automatinio atnaujinimo“.

„Chrome“ naršyklės vartotojų tyko didžiulis pavojus: vienas neatsargus paspaudimas gali kainuoti labai brangiai

Ši kenkėjiškos programos ataka gali turėti rimtų pasekmių vartotojams, įskaitant duomenų vagystes ir finansinius nuostolius. Kriptovaliutos gavyba reikalauja daug energijos, o tai gali padidinti vartotojo sąskaitas už elektrą. Be to, dėl kenkėjiškų programų naudotojo kompiuteris gali sulėtėti, strigti ir būti pažeidžiamas tolesnėms atakoms.

Kaip apsisaugoti nuo „Chrome“ netikro klaidos pranešimo kenkėjiškos programos atakos?

„Chrome“ netikras klaidos pranešimas skirtas apgauti vartotojus ir atrodo tikroviškai. Bet tai nereiškia, kad jo išvengti neįmanoma.

1 žingsnis: Nespauskite jokių svetainėje rodomų raginimų. Venkite spausti nuorodas iš nežinomų šaltinių.

2 žingsnis: Visada būkite atsargūs su į savo įrenginį siunčiamais failais. Prieš atsisiųsdami patikrinkite šaltinio autentiškumą. Svarbu atsiminti riziką, susijusią su failų atsisiuntimu iš nepatikimų šaltinių, nes tai gali pakenkti jūsų įrenginio saugumui ir kelti pavojų jūsų asmeninei informacijai.

3 žingsnis: Norėdami atnaujinti „Chrome“, apsilankykite skiltyje „Apie“. Paskutinis atnaujinimas paprastai yra saugiausias. Prieš atsisiųsdami visada turėtumėte patikrinti, ar atnaujinimas gaunamas iš teisėto šaltinio.

Atnaujinimai yra svarbūs

Naršyklės atnaujinimas yra svarbus žingsnis siekiant išlaikyti įrenginio saugumą. Tobulėjant saugumo grėsmėms, naršyklių kūrėjai atnaujina savo programinę įrangą, kad pataisytų spragas ir patobulintų saugos funkcijas. Reguliarus naršyklės atnaujinimas gali padėti apsisaugoti nuo naujausių saugumo grėsmių ir apsaugoti duomenis.

Be saugos naujinimų, naršyklės atnaujinimai taip pat gali pagerinti našumą ir suteikti naujų funkcijų. Nuolat atnaujindami savo naršyklę galite užtikrinti, kad gausite naudos iš naujausių žiniatinklio technologijų pasiekimų ir mėgausitės geriausia įmanoma naršymo patirtimi.

Įrenginių užkrėtimas kenkėjiškomis programomis vartotojams gali turėti rimtų pasekmių – nuo duomenų vagystės ir finansinių nuostolių iki sistemos gedimų ir kitokio pobūdžio žalos. Kenkėjiška programa gali būti naudojama siekiant pavogti asmeninę informaciją, pvz., prisijungimo ir finansinius duomenis, arba padaryti žalą jūsų įrenginiui sugadinant failus, ištrinant duomenis arba trukdant sistemos procesams.

Kenkėjiškos programos gali būti platinamos įvairiomis priemonėmis, įskaitant el. pašto priedus, kenkėjiškas svetaines ir užkrėstos programinės įrangos atsisiuntimus. Svarbu būti budriems naršant internete ir atsisiunčiant programinę įrangą, taip pat imtis veiksmų, kad apsaugotumėte įrenginį nuo kenkėjiškų programų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!