Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/86435/backblaze-ssd-patikimumas-yra-tik-siek-tiek-geresnis-uz-hdd/spausdinti/

„Backblaze“: SSD patikimumas yra tik šiek tiek geresnis už HDD

Publikuota: 2023-03-15 18:03
Tematika: Kompiuterija
Autorius: Mindaugas Klumbis
Aut. teisės: ©MiTech.lt
Inf. šaltinis: MiTech.lt

Pirmą kartą „Backblaze“ ataskaitoje apie duomenų saugyklų patikimumą dėmesio skiriama ne tik kietiesiems diskams (HDD), bet ir SSD. Įmonė pradėjo naudoti SSD diskus 2018 m. ketvirtąjį ketvirtį, naudodama NAND Flash pagrindu veikiančius įrenginius kaip įkrovos įrenginius, o ne kaip duomenų kaupiklius. Bendrovė „Backblaze“ naudoja vartotojų klasės diskus ir pateikia metinį gedimų dažnį (Annualized Failure Rate, AFR) apie 13 skirtingų modelių iš penkių skirtingų gamintojų

„Backblaze“: SSD patikimumas yra tik šiek tiek geresnis už HDD

2022 m. diskų būsenos apžvalgos pagrįstais duomenimis, užfiksuotais iš 2906 SSD įkrovos įrenginių. „Backblaze“ teigia, kad SSD diskai yra šiek tiek patikimesni už HDD, nes, palyginti su HDD (1,64 %), jie rodo mažesnį AFR rodiklį (0,98 %).

Tačiau tai, kad patikimumo lygio skirtumas nėra stulbinantis (0,66 % AFR), yra gana netikėta, nes SSD iš esmės juda tik elektronai per atminties lustus, o kietieji diskai turi sudėtingą (ir linkusį į gedimus) mechanizmą, kuriame naudojamos besisukančios plokštelės ir itin jautrios skaitymo ir rašymo magnetinės galvutės.

Neveikiančių SSD priežastys nėra žinomos, nes tik SSD gamintojas turi įrangą, reikalingą patikimai diagnozei nustatyti. 2022 m. „Backblaze“ teigia, kad septyniuose iš 13 diskų modelių gedimų nebuvo. Šeši iš šių septynių modelių turėjo ribotą „disko dienų“ skaičių (mažiau nei 10 000), pripažįsta bendrovė, o tai reiškia, kad nėra pakankamai duomenų, kad būtų galima patikimai prognozuoti jų gedimų dažnį.

„Backblaze“: SSD patikimumas yra tik šiek tiek geresnis už HDD

Įdomi „Backblaze“ ataskaitos smulkmena yra ta, kad bendrovė nenaudojo nė vieno „Samsung“ disko, kuri yra pagrindinė SSD vartotojų rinkos dalyvė. Vienas iš galimų paaiškinimų yra tas, kad „Samsung“ diskai nėra pigūs, o „Backblaze“ iš esmės naudoja pigiausius diskus, kuriuos gali įsigyti dideliais kiekiais.

Be nedidelio HDD ir SSD patikimumo skirtumo, naujausioje „Backblaze“ ataskaitoje pateiktas dar vienas (nemalonus) netikėtumas – tai, kad SMART ataskaitos gali būti nenaudingos, kai kalbama apie SSD. Savikontrolės, analizės ir ataskaitų teikimo technologijos (SMART) atributai istoriškai buvo naudojami bendriems HDD pranešimams apie jų būklę ir analizei, tačiau SSD gamintojai šiuos statistinius duomenis naudoja nenuosekliai ir nestandartizuotai. Tai reiškia, kad negalima pagrįstai lyginti skirtingų diskų modelių remiantis vien SMART statistika.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!