Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/86431/itin-gudrus-sukciu-planas-populiariai-narsyklei-pasiule-aktualia-galimybe-taciau-visa-tai-slepe-milziniska-pavoju/spausdinti/

Itin gudrus sukčių planas: populiariai naršyklei pasiūlė aktualią galimybę, tačiau visa tai slėpė milžinišką pavojų

Publikuota: 2023-03-15 21:06
Tematika: Kompiuterija
Autorius: Arnas Balčiūnas
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Šiandien tiek žmonių, tiek ir mašinų generuojamų duomenų kiekis gerokai viršija mūsų gebėjimą įsisavinti ir priimti sprendimus, pagrįstus šiais duomenimis. Būtent todėl dirbtinis intelektas (DI) tampa vis reikšmingesnis. DI – tai technologija, kuri pasitelkia kompiuterių algoritmus ir leidžia daug greičiau ir su našesne duomenų apdorojimo galia apdoroti įvairią informaciją.

Itin gudrus sukčių planas: populiariai naršyklei pasiūlė aktualią galimybę, tačiau visa tai slėpė milžinišką pavojų

Pastaruosius mėnesius internete netyla kalbos apie naujausius pokalbių robotus, tokius kaip „Chat GPT“, o tai tapo ir kibernetinių nusikaltėlių taikiniu. Dabar, aptiktas itin populiarios „Google Chrome“ naršyklės įskiepis, skirtas būtent „Chat GPT“, tačiau šio plėtinio paskirtis buvo visiškai kitokia nei galvoja vartotojai.

Kibernetinio saugumo įmonės „Guardio“ tyrėjai nustatė, kad kenkėjiškas naršyklės plėtinys, žinomas kaip „Quick access to Chat GPT“, skirtas tam, jog perimti vartotojų „Facebook“ paskyras ir paskleisti reklaminius pranešimus. Be to, plėtinys pavagia visus „Chrome“ saugomus slapukus, įskaitant saugos ir sesijos prieigos raktus, į tokias platformas kaip „YouTube“ ar „Google“ bei „Twitter“ paskyras.

Pagrindinė priežastis dėl ko vartotojai galėtų susigundyti įsirašyti šį papildinį – greita galimybė pasinaudoti „Chat GPT“ pokalbių robotu, kas šiuo metu yra ganėtinai populiaru. Verta pastebėti, jog šio žalingo įskiepio kūrėjai išties susiejo jį su minimu pokalbiu robotu.

„Nors plėtinys jums tai suteikia, jis taip pat renka visą informaciją, kurią gali paimti iš jūsų naršyklės, pavagia įgaliotų, aktyvių seansų slapukus į bet kurią jūsų naudojamą platformą, taip pat gali pasisavinti jūsų „Facebook“ paskyras“, – atskleidžia tyrėjai.

Pastebima ir tai, jog kibernetiniai nusikaltėliai šiuo atveju taikosi į tuos, kurie turi „Facebook“ verslo paskyras. Tokiu būdu yra paleidžiamos įvairios reklamos, o tam panaudojamos lėšos, kurios būna nuskaitytos iš tikrojo paskyros savininko sąskaitos.

Ekspertai pastebi, kad pastarojo įskiepio veikimo principas yra sunkiai pastebimas, nes „Quick access to Chat GPT“ išties atlieka užduotis, kurios teigiamos šio „Chrome“ papildinio aprašyme. Vartotojams gali būti itin sunku nustatyti kodėl jie staiga negali prisijungti prie vienos ar kitos paskyros, nes įskiepis sukurtas taip, kad nesukeltų jokių įtarimų.

Pranešama, kad šis „Google Chrome“ įskiepis pasirodė kovo 3 dieną, o jį įsidiegė daugiau nei 2 000 naršyklės naudotojų. „Google“ jau sureagavo į specialistų perspėjimus ir pašalino šį papildinį iš savo įskiepių parduotuvės.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!