Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/86256/amerikos-imones-pradejo-keisti-specialistu-darba-pasitelkdamos-chatgpt/spausdinti/

Amerikos įmonės pradėjo keisti specialistų darbą pasitelkdamos „ChatGPT“

Publikuota: 2023-02-28 07:01
Tematika: Kompiuterija
Aut. teisės: ©TopCom.lt
Inf. šaltinis: TopCom.lt

Išmanusis pokalbių robotas „ChatGPT“, kurį „OpenAI“ kūrėjai anonsavo lapkritį, o vasario pradžioje išleista stabili jo versija, pradėjo atimti dalį Amerikos įmonių darbo vietų. Remiantis ResumeBuilder.com, kuriame buvo apklausta 1000 darbdavių, naudojančių arba planuojančių naudoti naują technologiją, duomenimis, maždaug pusėje įmonių „ChatGPT“ pakeitė darbuotojus atliekant įvairias užduotis.

Amerikos įmonės pradėjo keisti specialistų darbą pasitelkdamos „ChatGPT“

„ResumeBuilder“ specialistai mano, kad darbuotojai turėtų pagalvoti, kaip besivystančios technologijos paveiks jų pareigas ateityje. Verslo vadovų apklausos rezultatai parodė, kad darbdaviai ketina optimizuoti kai kurių užduočių atlikimą naudodami „ChatGPT“. Taigi, remiantis apklausos rezultatais, 66 % įmonių naudoja „ChatGPT“ kodo rašymui, 58 % kaip tekstų kūrėjų pakaitalą, 57 % klientų aptarnavimo tarnybose, 52 % – susitikimų apibendrinimui ir kitų dokumentų ruošimui.

Priimdamos į darbą, 77 % įmonių naudoja „ChatGPT“ darbo aprašymams rašyti, 66 % – kvietimams pokalbiui kurti ir 65 % atsakinėdamos kandidatams. Apskritai, „ResumeBuilder“ duomenimis, „ChatGPT“ padarė įspūdį daugumai verslo lyderių – 55 % roboto veikimą pavadino „puikiu“, o 34 % – „labai geru“.

Tačiau yra nemažai šios technologijos kritikų, kurie nerimauja dėl galimo plagiato ir (arba) sukčiavimo naudojant „ChatGPT“. Daugelis mini rasizmą, seksizmą ir netikslumus boto „darbuose“, jau nekalbant apie jo emocinį nestabilumą – tai ne kartą parodė „ChatGPT“ naudojimas.

Anksčiau „OpenAI“ vadovas Samas Altmanas perspėjo nepasikliauti savo robotu svarbiuose darbuose, o naujausiuose „Twitter“ įrašuose išreiškė susirūpinimą dėl AI technologijos vystymosi krypties. Anot jo, atitinkama industrija dar tik pačioje savo kelio pradžioje.

Remiantis „ResumeBuilder“ apklausa, beveik visos dalyvaujančios įmonės teigė sutaupė lėšų naujos technologijos dėka: 48 % teigė sutaupiusios daugiau nei 50 000 USD, o 11 % sutaupė daugiau nei 100 000 dolerių. Iš visų įmonių, taikančių robotą praktikoje, 93 % pranešė apie ketinimą plėsti jo naudojimą, o 90% vadovų teigė, kad „ChatGPT“ bus naudinga ieškantiems darbo – jei jau nepakeitė jų darbo vietoje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!