Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/86030/italai-skambina-kibernetinio-pavojaus-varpais/spausdinti/

Italai skambina kibernetinio pavojaus varpais

Publikuota: 2023-02-07 16:23
Tematika: Kompiuterija
Autorius: Lukas Snarskis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Išpirkos reikalaujantys virusai ir įvairūs trojanai – vienos didžiausių kibernetinių grėsmių. Su jomis susidurti gali daugelis, o piktavalių taikiniu dažnai tampa ne tik didžiulės kompanijos, bet ir smulkesni verslai ar fiziniai asmenys.

Italai skambina kibernetinio pavojaus varpais

Neseniai pasirodė ir perspėjimas iš Italijos nacionalinės kibernetinio saugumo agentūros, kuri skelbia apie galimą pasaulinio masto kibernetinę serverių ataką. Italų paskelbtame pranešime teigiama, kad vykdoma pasaulinė išpirkos reikalaujančio viruso ataka, o šalyje veikiančios įmonės ir organizacijos perspėjamos dėl galimų saugumo grėsmių. Joms pateiktos rekomendacijos nedelsiant atsinaujinti savo saugumo sistemas.

Įdomu tai, jog analogiškos atakos dar visai neseniai buvo rengiamos ir kitose šalyse. Remiantis „Reuters“ duomenimis, išpirkos reikalaujantys virusai buvo nukreipti prieš Suomiją ir Prancūziją, kur pranešta apie ne vieną tokio tipo kibernetinę ataką. Teigiama, kad tai sukėlė didžiulius sutrikimus šalyse. Panašūs incidentai fiksuojami ir JAV bei Kanadoje.

Pranešama, kad Italijos nacionalinė kibernetinio saugumo agentūra bendradarbiauja su Suomijos valdžios institucijomis, siekdama ištirti atakos šaltinį ir rasti būdą, kaip užkirsti kelią tolimesniam jos plitimui.

Tokio tipo atakos kelia vis didesnį susirūpinimą įmonėms ir organizacijoms visame pasaulyje. Išpirkos reikalaujantys virusai apkrečia savo aukų failų šifravimo mechanizmą, kuris vėliau tampa nefunkcionalus. Tada užpuolikas reikalauja išpirkos už failų iššifravimą. Jei įmonė ar organizacija nemoka, failai prarandami visam laikui. Kai kuriais atvejais, atsižvelgiant į jų turinį, jie gali atsidurti ir juodojoje rinkoje.

Išpirkos reikalaujantys virusai gali pridaryti žalos bet kam, kas naudojasi internetu. Nesvarbu tai būtų fizinis asmuo, valstybinė institucija, smulki įmonė ar tarptautinė korporacija. Ne viena Lietuvos ir pasaulio įmonė tokio tipo atakas jau yra patyrusi. Skaičiuojama, kad daugiau nei pusė gaunamų šiukšlinių elektroninių laiškų Europoje turi savyje vienokio ar kitokio tipo išpirkos reikalaujantį virusą.

Išpirkos reikalaujantis virusas yra piktavalių programišių kurta kenkėjiška programinė įranga skirta užšifruoti aukos duomenis arba užblokuoti sistemas, kad būtų galima už atkodavimo raktą paprašyti išpirkos mokesčio (angl. ransom). Mokestį dažniausiai prašoma sumokėti virtualia valiuta, pavyzdžiui, bitkoinais, todėl praktiškai neįmanoma atsekti kur nukeliauja pinigai ir kas tokie atsakingi už įvykdytą ataką. Mokestis gali siekti nuo poros šimtų iki tūkstančio eurų fiziniams asmenims ir dešimtis ar net šimtus tūkstančių eurų įmonėms, jei ataka buvo dedikuota ir jai iš anksto buvo rengiamasi.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!