Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/85932/dvi-lietuviskos-imones-nukentejo-nuo-kenkejiskos-programines-irangos-hive/spausdinti/

Dvi lietuviškos įmonės nukentėjo nuo kenkėjiškos programinės įrangos „HIVE“

Publikuota: 2023-01-30 09:52
Tematika: Kompiuterija
Aut. teisės: ©tv3.lt
Inf. šaltinis: tv3.lt

Nuo kenkėjiškos programinės įrangos „HIVE“ nukentėjo dvi lietuviškos įmonės, iš kurių reikalauta išpirkos, penktadienį pranešė Lietuvos kriminalinės policijos biuras.

Per maždaug pusantrų metų vykusį nusikalstamą programos taikymą, daugiau kaip 1500 įmonių pasaulyje tapo „HIVE“ aukomis. Europolo duomenimis, nusikaltėliams buvo sumokėta beveik 100 mln. eurų išpirkos.

Dvi lietuviškos įmonės nukentėjo nuo kenkėjiškos programinės įrangos „HIVE“
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Neteisėtai užšifruoti buvo ir dviejų lietuviškų įmonių duomenys, už jų atkodavimą reikalauta išpirkos. Pasak Lietuvos kriminalinės policijos, abiejų šių įmonių duomenys buvo atkurti ir yra saugūs.

Lietuvos kriminalistai dėl šios neteisėtos veikos 2021 metais pradėjo ikiteisminį tyrimą, jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūra.

Lietuvos pareigūnai taip pat dalyvavo padedant Europolui vykdytoje tarptautinėje operacijoje, kurios metu ši kenkėjiška programinė įranga buvo sunaikinta. Bendrovės išvengė 120 mln. eurų išpirkos mokėjimo.

Teisėsaugos institucijos nustatė iššifravimo raktus ir jais pasidalijo su daugeliu nukentėjusių įmonių. Tai joms padėjo atgauti prieigą prie savo duomenų, nemokant pinigų kibernetiniams nusikaltėliams.

„Downbreaker“ operaciją vykdė Vokietijos, Nyderlandų ir JAV teisėsauga kartu su dar 10 valstybių, tarp jų ir Lietuvos, pareigūnais.

Kaip skelbia Kriminalinė policija, išpirkos reikalaujanti kenkėjiška programinė įranga buvo kuriama, prižiūrima ir atnaujinama jos kūrėjų. Kibernetines atakas vykdė susiję bendrininkai, išpirkomis pasidaliję tarpusavyje.

Praėjusiais metais kenkėjiška išpirkos prašanti programinė įranga „HIVE“ buvo laikoma didele grėsme, ji buvo naudojama siekiant kompromituoti ir užšifruoti didelių JAV ir Europos Sąjungos informacinių technologijų ir naftos pramonių įmonių duomenis ir kompiuterių sistemas.

Policijos žiniomis, buvo naudojamas dvigubas išpirkos reikalavimo modelis – tiek už duomenų iššifravimą, tiek už jų neviešinimą internete.

Nusikalstamos grupės, naudojusios šį išpirkos modelį, veikė nuo 2021 metų birželio iki pernai lapkričio. Nusikaltėliai taikėsi į įvairias ypatingos svarbos įmones ir institucijas, įskaitant vyriausybines įstaigas, telekomunikacijų bendroves, gamybos, informacinių technologijų, sveikatos priežiūros sektorių.

Lietuvos kriminalinės policijos biuras atkreipia dėmesį, kad informacinės technologijos vis dažniau tampa ne tik teisėtos veiklos, bet ir nusikaltimų, vykdomų vien elektroninėje erdvėje, įrankiais, tad itin svarbus budrumas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!