Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/85580/ukrainoje-fiksuojamas-neitiketinas-kibernetiniu-ataku-mastas/spausdinti/

Ukrainoje fiksuojamas neįtikėtinas kibernetinių atakų mastas

Publikuota: 2023-01-02 21:02
Tematika: Kompiuterija
Autorius: Arnas Balčiūnas
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Rusijos pradėta karinė invazija Ukrainoje tęsiasi jau ne vieną mėnesį. Kremlius visais būdais bando palaužti ukrainiečių pasipriešinimą, o tam pasitelkiamos ir šiuolaikinės priemonės. Ukraina nuo pat karo pradžios susiduria su neįtikėtinu kibernetinių atakų mastu.

Ukrainoje fiksuojamas neįtikėtinas kibernetinių atakų mastas

Rusija kiekvieną dieną surengia po daugiau nei 10 kibernetinių atakų Ukrainoje, skelbia UATV. Teigiama, kad nuo metų pradžios, šis skaičius išaugo tris kartus. Šiais metais SBU sustabdė daugiau nei 4500 kibernetinių atakų prieš Ukrainą.

Dar 2020 metais Ukrainoje buvo užfiksuota vos 800 kibernetinių atakų, o 2021 metais šis skaičius išaugo iki 1400. Šių metų skaičiai yra dar įspūdingesni ir, kaip jau minėjome, ukrainiečiai šiemet susidūrė su daugiau nei 4500 kibernetinių atakų, kas rodo daugiau nei 3 kartus išaugusią kibernetinę grėsmę.

Skelbiama, jog specialiomis IT operacijomis yra taikomasi į Ukrainos energetikos, logistikos, o taip pat ir karinius objektus, valstybines IT centrų įstaigas. Ukrainos saugumo tarnybos Kibernetinio saugumo departamento vadovas Ilja Vityukas pareiškė, jog kasdien patiriama po daugiau nei 10 kibernetinių atakų.

„Visą parą stebime rizikas ir grėsmes realiuoju laiku. Daugumos įsilaužėlių vardus žinome iš pas mus dirbančių Rusijos specialiųjų tarnybų. Stengiamės juos dokumentuoti. Po Ukrainos pergalės jų lauks tarptautinio karinio tribunolo posėdžių blokas“, – teigė jis.

Kibernetinės atakos jau spėjo tapti neatsiejama šiuolaikinio karo dalimi. Rusija ne tik siunčia savo karius į Ukrainos žemes, tačiau dar prieš pat karo pradžią rengė internetinius išpuolius. Kibernetinės atakos prieš Ukrainą suintensyvėjo likus vos porai valandų iki akimirkos, kuomet Rusijos kariai įžengė į Ukrainos teritoriją. Pirmosios atakos buvo nukreiptos prieš Ukrainos kariuomenės infrastruktūrą, tačiau dabar jos sukoncentruotos gerokai plačiau.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!