Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/85142/tiktok-programele-paskelbta-gresme-jav-nacionaliniam-saugumui/spausdinti/

„TikTok“ programėlė paskelbta grėsme JAV nacionaliniam saugumui

Publikuota: 2022-11-24 19:25
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: LRT.lt

JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktorius Chrisas Wray'us praėjusią savaitę pareiškė, kad itin populiari socialinės žiniasklaidos programėlė „TikTok“ kelia grėsmę JAV nacionaliniam saugumui. Estijos informacinių sistemų tarnybos (RIA) eksperto teigimu, jei „TikTok“ būtinai reikalinga darbui, reikėtų naudoti atskirą išmanųjį įrenginį, rašo „ERR News“.

„TikTok“ programėlė paskelbta grėsme JAV nacionaliniam saugumui
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Praėjusią savaitę FTB vadovas C. Wray'us paaiškino, kad Kinijos vyriausybė gali naudoti vaizdo įrašų dalijimosi platformą „TikTok“ renkant duomenis apie milijonus naudotojų arba kontroliuojant rekomendacinius algoritmus, kurie vėliau gali būti naudojami siekiant daryti įtaką žmonėms. Rugpjūtį Suomijos laikraštis „Helsingin Sanomat“ taip pat aprašė, kaip „TikTok“ programėlėje yra integruota interneto naršyklė, kuri „Apple iPhone“ telefonuose seka kiekvieną naudotojų paspaudimą ir perbraukimą.

RIA prieš dvejus metus uždraudė savo darbuotojams naudotis „TikTok“ tarnybiniuose telefonuose. Tai darydama tarnyba apie šį sprendimą taip pat informavo kitų valstybės įstaigų ir ministerijų IT skyrius. Tačiau agentūra negali niekam tiesiogiai uždrausti naudotis šia programėle.

„Visuomenei ir kitoms valdžios institucijoms atvirai pranešėme apie savo nuogąstavimus ir argumentus, – sakė RIA kibernetinių incidentų pranešimų grupės (CERT-EE) vadovas Tõnu Tammeris. – Jei „TikTok“ dėl kokių nors priežasčių vis dėlto reikia naudoti, o kai kurios valstybinės institucijos turi ją naudoti savo darbe, mūsų rekomendacija buvo labai aiški. Bendravimui per „TikTok“ turėtų būti naudojamas atskiras išmanusis įrenginys.“

„Kalbant apie plačiąją visuomenę, Estijoje niekas, išskyrus teismus, negali prašyti pašalinti programėlę iš gamintojo parduotuvės“, – pridūrė T. Tammeris.

Pasak T. Tammerio, „TikTok“ problema yra ta, kad programėlės duomenys saugomi už Europos Sąjungos ribų, kur juos gali pasiekti, pavyzdžiui, Kinijos darbuotojai.

„Tai ne tik „TikTok“, bet ir platesnės Kinijos teisinės sistemos klausimas ir jos poveikis šiuolaikinėms paslaugoms, teikiamoms šioje šalyje. „TikTok“ yra tik vienas iš pavyzdžių, – teigė T, Tammeris. – Nuo 2017 m. Kinijoje galioja „šnipinėjimo įstatymas“, kuris įpareigoja visus Kinijos piliečius ir įmones bendradarbiauti su valstybe. Jie privalo dalytis duomenimis, jei valstybė jų prašo. Kaip nurodė mūsų kolegos amerikiečiai, platforma (taip pat) gali būti naudojama nukreipti naudotojus į turinį, kurio jie įprastai niekada nematytų.“

RIA ragina išmaniųjų telefonų naudotojus atidžiai tikrinti leidimus, kurių prašo programėlės, prieš parsisiunčiant jas į savo įrenginius. Jei, pavyzdžiui, tokia banali programėlė kaip žibintuvėlis prašo prieigos prie jūsų asmeninių kontaktų ar nuotraukų, atsisiųsti ją į telefoną tikriausiai nėra gera idėja.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!