Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/84985/milijonai-google-chrome-narsykles-vartotoju-atsidure-pavojuje/spausdinti/

Milijonai „Google Chrome“ naršyklės vartotojų atsidūrė pavojuje

Publikuota: 2022-11-12 13:27
Tematika: Kompiuterija
Autorius: Lukas Snarskis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Naudojantis išmaniuoju telefonu, kompiuteriu ar planšete – neišvengiamas įrankis yra ir interneto naršyklė. Didžioji dalis mūsų tam pasitelkia „Google Chrome“, kuri užima daugiau nei 62 proc. rinkos. Ši naršyklė yra itin patogi, o vartotojams suteikia ir daugybę papildomų galimybių.

Milijonai „Google Chrome“ naršyklės vartotojų atsidūrė pavojuje

„Google Chrome“ suteikia galimybę vartotojams įsirašyti gausybę papildomų įskiepių, kurie leis individualizuoti ją bei pritaikyti pagal savo poreikius ar pomėgius. Tačiau tai gali sudaryti ir nemažai problemų, nes plėtiniai ganėtinai dažnai gali būti ir kenksmingi. Būtent dabar pasirodė informacija apie kenksmingus įskiepius, kurie gali pavogti asmeninius duomenis.

Saugumo specialistai teigia aptikę įvairių plėtinių, kurie prisidengdami naudingais įrankiais, leidžiantiems vartotojams koreguoti tinklalapių dizainą ar jo elementus, kėsinasi į vartotojų duomenis. Pranešama, kad tokie papildiniai buvo parsisiųsti milijonus kartų, o tai turėtų būti didžiulis pavojaus signalas „Chrome“ naršyklės naudotojams.

„Iki 2022 metų spalio vidurio buvo aptikta mažiausiai 30 šio plėtinio variantų, skirtų „Chrome“ ir „Microsoft Edge“ interneto naršyklėms“, – perspėjo „Guardio Security“ įmonės darbutuojas Nati Tal.

Kenksmingų plėtinių veikimo principas labai paprastas – jie apkrečia jūsų interneto naršyklę, o kuomet jūs nusprendžiate pasinaudoti paieška, nukreipia į netikrą puslapį, kuris gali atrodyti kaip tas, kurį planavote aplankyti. Tokiu būdu sukčiai gali uždirbti pinigų, jeigu nuspręsite atlikti atsiskaitymą ar kitą finansinę operaciją. Tiesa, pažymima, jog tokie įskiepiai gali ne tik paploninti jūsų piniginę, bet ir padaryti didelę žalą privatumui.

„Galų gale renkami ne tik pinigai iš partnerysčių programų, bet ir pažeidžiamas jūsų privatumas, taip pat interneto naudojimas, tokiu būdu, kuris gali būti nukreiptas į organizacijas renkant asmeninį informaciją ar užgrobiant sąskaitas bei finansinius duomenis“, – perspėja saugumo specialistai.

Liūdniausia tai, jog tokie „Google Chrome“ naršyklės plėtiniai vis dar yra pasiekiami vartotojams. Dažniausiai jie naudoja bendrinius vardus, kas leidžia vartotojui nesunkiai suprasti jų paskirtį. Tarp aptiktų interneto naršyklės plėtinių, kurie yra apkrėsti kenksmingu kodu, rasime šiuos įskiepius: „Action Colors“, „Power Colors“, „Nino Colors“, „More Styles“, „Super Colors“, „Mix Colors“, „Mega Colors“, „Get colors“, „what color“, „Single Color“, „colors scale“, „style flex“, „Background colors“, „more styles“, „Change Color“, „Dood Colors“, „refresh color“, „imginfo“, „WebPage Colors“, „hex colors“, „soft view“, „border colors“, „colors mode“, „Xer Colors“.

Jeigu esate „Google Chrome“ naršyklės naudotojas – rekomenduojame nedelsiant peržiūrėti plėtinius, kuriuos esate įsidiegę. Radus nors vieną iš aukščiau minimų – nedelsiant pašalinkite.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!