Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/84313/ethereum-baige-ilgai-laukta-atnaujinima-energijos-suvartojimas-sumazes-99-proc/spausdinti/

„Ethereum“ baigė ilgai lauktą atnaujinimą: energijos suvartojimas sumažės 99 proc.

Publikuota: 2022-09-16 13:52
Tematika: Kompiuterija
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Antros didžiausios kriptovaliutos „Ethereum“ infrastruktūroje baigtas didžiausias ir ambicingiausias iki šiol kriptovaliutų pasaulyje programinės įrangos atnaujinimas, ketvirtadienį „Twitter“ įraše pranešė jo įkūrėjas Vitalikas Buterinas. Jis lems efektyvesnį veikimą ir gali atverti naują erą antroje didžiausioje blokų grandinėje.

„Ethereum“ baigė ilgai lauktą atnaujinimą: energijos suvartojimas sumažės 99 proc.
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Atnaujinimas, pavadintas „Merge“, pakeitė daug energijos reikalaujančius kompiuterius, kurie buvo naudojami sandoriams tinkle atlikti, į efektyvesnį energijos suvartojimą užtikrinančią sąrangą. Dėl to „Ethereum“ energijos suvartojimas sumažės maždaug 99 proc.

Po šio atnaujinimo bus atsisakyta kriptovaliutos kasimo, kai vienu metu daugybė kompiuterių sprendžia vieną sudėtingą matematinį skaičiavimą. Kasėjų funkcijas nuo šiol atliks tikrintojai (angl. validators) naudodami eterio žetonus, rašo CNBC.

Tokio perversmo kriptovaliutose dar niekada nebuvo bandyta atlikti, jau nekalbant apie „Ethereum“, kuriame veikia apie 3500 aktyvių decentralizuotų programėlių, pradedant biržomis ir baigiant žaidimais, tvarkančių milijardų dolerių vertės kriptovaliutas.

Jau ne vienerius metus rengiamas „Merge“ nekeičia galutinių naudotojų patirties „Ethereum“, tačiau tai yra svarbus žingsnis į tolimesnius atnaujinimus, kurie padarys tinklą greitesnį ir pigesnį, rašo „Bloomberg“.

„Tai pirmas žingsnis didelėje „Ethereum“ kelionėje link labai brandžios sistemos“, – sakė V.Buterinas įvykio transliacijos metu. „Man „Merge“ simbolizuoja skirtumą tarp ankstyvosios stadijos „Ethereum“ ir „Ethereum“, kurio visada norėjome.“

Kai tapo aišku, kad perėjimas pavyko, prie projekto mėnesius dirbę kūrėjai skambučio metu pradėjo sveikinti vieni kitus. Transliacijoje, kurią piko metu stebėjo daugiau nei 41 tūkst. žmonių, buvo rodomas įvairus turinys – nuo sausų techninių paaiškinimų, ką reiškia „Merge“, iki dainos „Merge“ tema atlikimo.

Po susijungimo eteris pabrango 3 proc. – iki 1654 JAV dolerių. Per 2021 m. žetonas pabrango daugiau nei penkis kartus, iš dalies dėl optimizmo dėl susijungimo.

Programinės įrangos atnaujinimas vadinamas „Merge“, nes esama „Ethereum“ blokų grandinė bus sujungta su beveik dvejus metus veikiančiu lygiagrečiuoju tinklu. Sisteminis atnaujinimas reiškia perėjimą nuo „proof-of-work“ (POW) prie „proof-of-stake“ (POS) veikimo principo ir iš esmės keičia, kaip transakcijos yra patvirtinamos „Ethereum“ blokų grandinėje.

Skaičiuojama, kad viena transakcija ankstesniame tinkle išeikvodavo energijos kiekį, tolygų dviejų JAV namų ūkių per savaitę suvartojamam kiekiui.

Nors ir užbaigtas, po „Merge“ gali kilti kelių dienų ar net savaičių trukdžių, remiantis tuo, kas nutiko po kai kurių ankstesnių „Ethereum“ programinės įrangos atnaujinimų.

Nerimaudamos dėl klaidų ir įsilaužimų, kriptovaliutų biržos, pavyzdžiui, „Coinbase Global Inc.“, maždaug programinės įrangos atnaujinimo metu pristabdė su „Ethereum“ susijusius išėmimus ir indėlius.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!