Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/84277/auga-tiek-atvertu-duomenu-kiekis-tiek-domejimasis-jais/spausdinti/

Auga tiek atvertų duomenų kiekis, tiek domėjimasis jais

Publikuota: 2022-09-13 17:29
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: LR ekonomikos ir inovacijų ministerija

Per pirmąjį šių metų pusmetį visuomenei atverta daug naudingų duomenų apie pensijų kaupimą, sveikatos priežiūros įstaigų licencijas, gyventojų pajamas ir mokesčius. Atvertų duomenų rinkinių skaičius portale išaugo ketvirtadaliu, o domėjimasis jais padidėjo beveik dvigubai.

Auga tiek atvertų duomenų kiekis, tiek domėjimasis jais

Informacinės visuomenės plėtros komiteto duomenimis, Lietuvos atvirų duomenų portale (ADP) atvertų duomenų rinkinių kiekis per pusmetį išaugo 22 proc. – nuo 616 iki 715 rinkinių, o duomenų rinkinių puslapių peržiūrų skaičius padidėjo tris kartus – jie buvo peržiūrėti beveik 206 tūkst. kartų ir beveik 138 tūkst. kartų buvo parsisiųsti naudoti. Naudojimui duomenys šį pusmetį buvo parsisiunčiami dvigubai dažniau nei pernai. Taip pat šiemet ženkliai padaugėjo užklausų dėl naujų duomenų rinkinių atvėrimo – nuo 33 iki 106.

„Siekiame atverti kuo platesnį duomenų rinkinių spektrą, kad visos visuomenės grupės galėtų pasinaudoti atvirų duomenų nauda. Atverdami vis daugiau duomenų, suteikiame platesnes galimybes šiuolaikiniams verslams juos naudoti kuriant naujus inovatyvius produktus ar paslaugas. Kitais metais verslui esame numatę paskirstyti 6 mln. eurų inovatyviems sprendimams kurti, naudojant institucijų atvertus duomenis. Tai turėtų tapti nauju postūmiu verslui aktyviau išnaudoti atvertų duomenų potencialą“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Šį pusmetį buvo atverti paklausūs SODROS duomenys apie pensijų kaupimą ir pensijų išmokas, taip pat 5 vertingi Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenų rinkiniai – paviešinti nuasmeninti duomenys apie gyventojų deklaruotas pajamas, sumokėtus pajamų mokesčius, deklaruotas išlaidas ir kt. Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba atvėrė sveikatos priežiūros įstaigų licencijų duomenis, kurie leidžia patikrinti, ar sveikatos priežiūros paslaugas vykdanti įstaiga turi tam skirtą licenciją.

Populiariausios pagal duomenų atsisiuntimo dažnumą yra socialinės apsaugos, ūkinės veiklos ir verslo bei švietimo kategorijos. Socialinės apsaugos srities duomenų rinkiniai jau parsisiųsti beveik 42 tūkst. kartų, ūkinės veiklos ir verslo – beveik 35 tūkst. kartų, švietimo srities – daugiau kaip 19 tūkst. kartų.

„Duomenų naudojimas šiandien yra ne prabanga, o būtinybė. Tai – ir valstybės brandos požymis, ir apčiuopiama nauda verslui bei žmonėms. Džiugu, kad patogiai atvertų ir kokybiškai parengtų naudoti duomenų kiekis sparčiai auga. Matome, kad šiuo metu duomenis atveria vis daugiau sveikatos apsaugos srities institucijų ir įstaigų – tai itin reikalinga tiek visuomenei, tiek pačioms sveikatos priežiūros paslaugas teikiančioms įstaigoms“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrės patarėja Erika Kuročkina.

Iki metų pabaigos planuojama atverti Migracijos departamento, Valstybinės ligonių kasos, VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų, Higienos instituto, Valstybinės augalininkystės tarnybos, Aplinkos apsaugos agentūros ir kitų institucijų duomenų rinkinių. Taip pat bus tęsiami Registrų centro, Finansų ministerijos ir kitų institucijų pradėti duomenų atvėrimo darbai.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija, bendradarbiaudama su visomis valstybinėmis institucijomis, siekia visuomenei ir verslui atverti kiek įmanoma daugiau nuasmenintų duomenų ir skelbti juos Lietuvos atvirų duomenų portale, kuris yra pagrindinė atvirų duomenų ir verslo poreikio atviriems duomenims platforma Lietuvoje. Skaičiuojama, kad racionalus duomenų panaudojimas papildomai gali sukurti apie 2 proc. nacionalinio BVP.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!