Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/83245/google-zemelapiuose-bus-galima-pamatyti-kur-rasti-svaru-ora/spausdinti/

„Google“ žemėlapiuose bus galima pamatyti, kur rasti švarų orą

Publikuota: 2022-06-15 21:02
Tematika: Kompiuterija
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

„iOS“ ir „Android“ operacinėse sistemose „Google Maps“ įdiegta nauja oro kokybės funkcija, kuri parodo švariausio oro vietas aplink jus.

Tiesa, ši funkcija kol kas prieinama tik JAV gyventojams.

Naujajame žemėlapių programėlėje esančiame sluoksnyje tiesiai ant žemėlapio tinklelio rodomas oro kokybės indeksas (AQI), kuriame naudojami vyriausybės duomenys, surinkti iš įvairių JAV agentūrų.

Nauja oro kokybę parodanti funkcija / „Google“
Nauja oro kokybę parodanti funkcija / „Google“

Tai didelis žingsnis į priekį, nes nuo šiol keliais paspaudimais galima sužinoti oro būklę lauke. Tai padės nuspręsti, ar galima sportuoti lauke, ar tikslingiau niekur neiti ir dėvėti veido kaukę, rašo „The Verge“.

Oro kokybei išmatuoti taip pat pateikiami iš „PurpleAir“ jutiklių tinklo surinkti duomenys, kad būtų galima pranešti apie hiperlokalias sąlygas gatvių lygmeniu. Paspaudus ant AQI rodmenų, išsidėsčiusių „Google Maps“ žemėlapiuose, pateikiama daugiau informacijos apie esamos oro kokybės poveikį sveikatai.

„PurpleAir“ jutikliai matuoja kietąsias daleles naudodami lazerinius dalelių skaitiklius. „Iš esmės jūs šviečiate lazeriu per orą, tada ore esančios dalelės atspindi šviesą, o detektorius tuos atspindžius fiksuoja“, – paaiškino „PurpleAir“ įkūrėjas Adrianas Dybvadas portalui „The Verge“ dar 2020 m., kai jo įmonės jutikliai tapo itin naudojami stebėti dūmams, susidariusiems dėl siautėjančių katastrofiškų gaisrų.

Praėjusiais metais „Google Maps“ pridėjo ir miškų gaisrų stebėjimo funkciją.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!