Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/80721/telia-investuoja-1-mln-euru-i-debesu-kompiuterijos-pletra/spausdinti/

„Telia“ investuoja 1 mln. eurų į debesų kompiuterijos plėtrą

Publikuota: 2021-11-21 17:35
Tematika: Kompiuterija
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt / Pranešimas spaudai

IT ir telekomunikacijų bendrovė „Telia“ dėl rekordiškai išaugusių debesų kompiuterijos paslaugų poreikio keturis kartus padidino didžiausios savo serverinės galią. Į Vilniuje esančio duomenų centro atnaujinimą „Telia“ investavo beveik 1 mln. eurų. Nepaisant pasaulinio įrangos trūkumo, darbai užbaigti per pusmetį, rašoma „Telios“ pranešime žiniasklaidai.

Pasak „Telia“ verslo produktų ir kainodaros vadovo Giedriaus Jasono, investuoti į duomenų centro atnaujinimą paskatino pastaraisiais metais rekordiškai augantys klientų poreikiai: vien debesijos paslaugų paklausa nuo pandemijos pradžios išaugo 40 procentų.

„Norint išplėsti duomenų centro pajėgumus, vien pakeisti serverius naujais ir galingesniais neužtenka. Išaugusi galia kartu reiškia ir didesnį energijos suvartojimą bei daugiau išskiriamos šilumos. Todėl keičiant serverius galingesniais, didžiausias dėmesys ir daugiausiai investicijų skirta naujai aušinimo įrangai“, – sako „Telia“ verslo produktų ir kainodaros vadovas Giedrius Jasonas.

Vilniuje Žirmūnų mikrorajone esančiame duomenų centre kiekvienos serverių spintos (angl. rack) galia buvo padidinta keturis kartus iki 18 kW. Tai yra viena galingiausių serverinių visoje Lietuvoje.

„Kiekviena šio duomenų centro serverinė patalpa turi jai dedikuotą aušinimo sistemą, taigi renovuodami nusprendėme ją visiškai pakeisti ir įrengti naujos kartos, tvarų ir efektyvų „free cooling“ technologijos sprendimą. Jis ypatingas tuo, kad didžiąją metų laiko dalį naudoja aplinkos orą, kuris papildomai nėra vėsinamas“, – paaiškina G. Jasonas.

Šios aušinimo sistemos efektyvumas sieks 1,18 PUE („Power Usage Effectiveness“) balo – didelio tankio serverinei tai yra itin geras rezultatas.

Pasiekta riba

„Telia“ skaičiuoja, kad „free cooling“ aušinimo technologija jos duomenų centruose leidžia sutaupyti apie 575 tonas CO2 kasmet. Visgi ateityje ir toliau didėjant serverių našumui, oru aušinami serveriai tikėtinai bus keičiami į skysčiu aušinamus. Taip gali nutikti, nes serverių aušinimas oru jau artėja prie technologinės ribos, kada oro srautai serveriuose yra tokie dideli, kad pradeda formuotis aukšto ir žemo slėgio zonos pačiuose serveriuose.

Kaip ir kituose „Telia“ duomenų centruose, čia naudojama 100 proc. žalia elektros energija, o saugumą ir patikimumą užtikrina dubliuoti ryšio bei energijos tiekimo įvadai ir pilna galios rezervacija elektros generatoriais. Taip pat patalpose įrengta automatinė gaisro gesinimo sistema aukšto slėgio dujomis, nekeliančiomis pavojaus įrangai, žmonėms ir aplinkai.

„Telia“ duomenų centrų paslaugų prieinamumas siekia 99,985 procento, šios paslaugos atitinka svarbiausius IT paslaugų valdymo bei saugumo standartus ISO 27001 ir ISO 20000. Bendrovė taip pat teikia reikalingas susijusias paslaugas: IT infrastruktūros, debesų kompiuterijos, atsarginių kopijų, kibernetinio saugumo, IT sistemų ir darbo vietų priežiūros bei IT įrangos nuomos ir pardavimo paslaugas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!