Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/80497/facebook-isjungs-veido-atpazinimo-technologija-vartotoju-duomenis-zada-istrinti/spausdinti/

„Facebook“ išjungs veido atpažinimo technologiją, vartotojų duomenis žada ištrinti

Publikuota: 2021-11-04 11:13
Tematika: Kompiuterija
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

„Facebook“ pranešė atsisakantis veido atpažinimo technologijos. Iki šiol įrankis ne tik padėjo atpažinti ir pažymėti žmones, užfiksuotus nuotraukose bei vaizdo įrašuose, bet ir sudarė sąlygas kaupti duomenis apie vartotojus, dėl ko socialinio tinklo kūrėjai sulaukdavo kritikos.

„Facebook“ išjungs veido atpažinimo technologiją, vartotojų duomenis žada ištrinti
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Kaip praneša „The Independent“, sukauptus duomenis bei daugiau kaip milijardo žmonių veidų atpažinimo šablonus socialinis tinklas žada sunaikinti. Skelbiama, kad technologija naudojosi daugiau kaip trečdalis feisbuko vartotojų.

„Facebook“ nurodė, kad toks sprendimas – vienas didžiausių pokyčių šios technologijos istorijoje. Bendrovė taip pat teigė, esą tai nesusiję su konkrečiais skandalais, kilusiais dėl privatumo pažeidimų ir pabrėžė, kad veido atpažinimo atsisakyta dėl „didėjančio susirūpinimo šios technologijos naudojimu apskritai“.

„Reuters“ skelbia, kad technologija turėtų būti pašalinta iki gruodžio mėnesio. Asmens duomenų ir skaitmeninių teisių gynimo grupės tokį žingsnį vertina palankiai.

„Interneto vartotojai per ilgai kentėjo nuo „Facebook“ ir kitų platformų įgeidžių piktnaudžiauti asmens duomenimis. EPIC pirmą kartą paragino nutraukti šią programą dar 2011 metais“, – sakė Elektroninio privatumo informacijos centro (EPIC – angl.) vykdomasis direktorius Alanas Butleris.

Žinią apie planus atsisakyti veido atpažinimo technologijos paskelbė už dirbtinio intelekto technologijas atsakingas bendrovės viceprezidentas Jerome'as Pesenti.

„Veido atpažinimas gali būti ypač vertingas, kai ši technologija veikia privačiai paties asmens įrenginiuose. Įrenginyje esantis veido atpažinimo būdas, kai nereikia perduoti veido duomenų į išorinį serverį, šiandien dažniausiai naudojamas išmaniųjų telefonų atrakinimo sistemose“, – rašė jis.

„Kiekviena nauja technologija gali atnešti ir naudos, ir rūpesčių, todėl norime rasti tinkamą pusiausvyrą. Dėl veido atpažinimo technologijos ilgalaikio vaidmens visuomenėje turi būti diskutuojama atvirai, įtraukiant ir tuos, kuriems ji turi didžiausią poveikį. Toliau dalyvausime šiame pokalbyje ir bendradarbiausime su pilietinės visuomenės grupėmis ir reguliavimo institucijomis, kurios veda šią diskusiją“, – teigė J. Pesenti.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!