Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/80119/skirtas-finansavimas-informaciniams-istekliams-perkelti-i-valstybes-duomenu-centrus-ir-duomenims-juose-saugoti/spausdinti/

Skirtas finansavimas informaciniams ištekliams perkelti į valstybės duomenų centrus ir duomenims juose saugoti

Publikuota: 2021-10-07 17:52
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: LR susisiekimo ministerija

Susisiekimo ministerija skyrė 4,8 mln. eurų finansavimą ministerijų ir joms pavaldžių įstaigų informaciniams ištekliams perkelti į Informacinės visuomenės plėtros komiteto kuriamą informacinių ir ryšių technologijų infrastruktūrą, kurioje būtų saugomi valstybės institucijų duomenys ir kita svarbi informacija.

Skirtas finansavimas informaciniams ištekliams perkelti į valstybės duomenų centrus ir duomenims juose saugoti
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

„Svarbus viešojo valdymo institucijų veiklos optimizavimo įrankis yra sumanios, saugios ir efektyviai naudojamos informacinės sistemos. Skirtas finansavimas prisidės prie patikimos duomenų saugojimo sistemos sukūrimo“, – sako susisiekimo viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė.

Susisiekimo ministerijos finansavimas skirtas valstybės institucijų valdomai informacijai parengti, kad ją būtų galima perkelti į debesijos paslaugų infrastruktūrą, dar kitaip vadinamą duomenų centrais. Be to, lėšos skirtos valstybės institucijų valdomoms informacinėms sistemoms suderinti su naujai kuriama informacinių ir ryšių technologijų infrastruktūra, kurioje bus saugomi valstybės institucijų duomenys.

Pasak viceministrės, racionalus viešojo sektoriaus bendro naudojimo informacinių išteklių centralizuotas valdymas užtikrins aukštesnį šių išteklių saugumo ir geresnio pasiekiamumo lygį, paskatins plačiau diegti „žaliuosius“ aplinką tausojančius ir energiją taupančius informacinius ir ryšių technologijų sprendimus.

Įstaigų duomenų perkėlimas į centralizuotą debesijos paslaugų teikimo infrastruktūrą, paslaugų gavėjų infrastruktūros prijungimas, jų valdomų ir tvarkomų valstybės informacinių išteklių pritaikymas veikti naudojant debesijos paslaugų teikimo infrastruktūrą yra vienas iš baigiamųjų valstybės debesijos paslaugų teikimo infrastruktūros kūrimo etapų. Planuojama, kad paslaugų teikimo infrastruktūra bus baigta kurti 2023 m. rugsėjį.

Daugiau kaip 4 mln. eurų, arba 85 proc. skirtos sumos, sudaro Susisiekimo ministerijos administruojamos ES fondų investicijos, 720 tūkst. eurų – valstybės biudžeto lėšos.

Šiuo metu dalis atskirų institucijų duomenų tvarkoma naudojant pasenusią įrangą, pasibaigusi jos garantinė priežiūra, neužtikrinamas tinkamas duomenų tvarkymo patikimumas ir fizinė sauga, o viešajame sektoriuje trūksta informacinių technologijų specialistų. Kiekviena institucija individualiai išspręsti šių uždavinių negali, nes tam reikalingos itin didelės investicijos ir žmogiškieji ištekliai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!