Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/77565/lietuvoje-tesiasi-elektroniniu-sistemu-gedimai-analitikai-perspeja-kad-tai-jau-ne-isimtys-o-simptominiai-reiskiniai/spausdinti/

Lietuvoje tęsiasi elektroninių sistemų gedimai: analitikai perspėja, kad tai jau ne išimtys, o simptominiai reiškiniai

Publikuota: 2021-04-05 07:28
Tematika: Kompiuterija
Autorius: Žygintas Abromaitis
Inf. šaltinis: LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Muitinės sistemų lūžis, „CityBee“ duomenų vagystė, e.sveikatos trikdžiai – analitikai sako, tai jau ne išimtys, o simptomai reiškiantys, kad skaitmenizacija Lietuvoje vyksta ne taip, kaip turėtų. Nors Vyriausybė tęsia informacinių sistemų konsolidavimo programą, ji esą vyksta per lėtai, o dabartinės sistemos turi ryškių spragų.

Lietuvoje tęsiasi elektroninių sistemų gedimai: analitikai perspėja, kad tai jau ne išimtys, o simptominiai reiškiniai
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Rūpestis kyla ir dėl Registrų centro. Pernai liūtis iš rikiuotės išvedė e.sveikatą. Kibernetinio saugumo analitikas Darius Povilaitis sako, dar pernai Registrų centre porą spragų aptiko vos per 2 minutes. Žinant, kad e.sveikatai numatomos papildomos funkcijos: kuriami skiepų pasai, planuojama masinė skiepytis norinčiųjų registracija – kyla abejonių, ar tokia sistema gali atlaikyti.

„Paleidimo metu ji buvo morališkai pasenusi – jos architektūra, kiek man ten tenka sužinoti, nėra tokia, kad tu gali jos našumą tiesiškai kelti. Šiais laikais egzistuoja kitos technologijos tam. O kitas dalykas – sistema sukurta duomenų saugojimui, o ne duomenų paieškai. Situacija tokia: mano akimis žiūrint, šitą sistemą reikėtų išmesti ir padaryti kitaip“, – sako analitikas.

Tuo metu tūkstančiai vilkikų Lietuvos–Baltarusijos pasienyje, popierinės deklaracijos ir savaitę trukęs sąstingis – tarsi žvilgsnis į seniai prabėgusius laikus. Kaip juokauja informacinių technologijų analitikai, muitinės serveris išėjo į pensiją. Esą daugiau nei dešimtmetį veikusios sistemos turėjo būti atnaujintos dar prieš kelerius metus. Vežėjų asociacija „Linava“ skaičiuoja, kokių nuostolių patirta dėl sistemos trikdžių. Žada kreiptis į Finansų ministeriją ieškoti kompensavimo mechanizmų, nors ši tikina – tai netikėta situacija.

„Mūsų vežėjai nemano, kad tai buvo force majeure situacija. Tai buvo tikrai aplaidus ministerijos ir jai pavaldžių institucijų požiūris į tas sistemas, dėl kurių nukentėjo mūsų vežėjai. Tikrai, tą klausimą mes jau ir ankščiau esame kėlę, sistemos turi būti atnaujintos“, – tikina „Linavos“ inovacijų ir transporto politikos sekretorius Andrius Burba.

Muitinės sistemos griūtis, privataus verslo nesėkmė. „CityBee“ duomenų vagystė vėl kelia diskusijas – ar sistemos veikia tinkamai, ar yra apsaugotos. Analitikai neatmeta, spragos, kai gali nutekėti asmens duomenys, galimos ir valstybinėse institucijose.

„Vis galvojama, kad tai nutiks kam nors kitam, pas mane tai tikrai to nebus. Patikėkit, yra tik tai dvi dviejų tipų įmonės ir organizacijos: tos, kurios jau buvo nulaužtos, ir tos, kurios dar bus. Tokių, kurių nebus arba neatsitiks incidentai – nebus“, – aiškina „Infobalt“ vadovas Mindaugas Ubartas.

Valdžia jau kurį laiką tęsia informacinių sistemų konsolidavimą – žadama informacija bus lengviau pasiekiama, sistemų griūtis taps praeitimi. Analitikai sako, vizijos gražios, bet norėtųsi ir tokios realybės.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!