Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/76849/apple-kompiuteriai-irgi-nesventi-mac-su-m1-lustais-kyla-rimta-gresme/spausdinti/

„Apple“ kompiuteriai irgi nešventi: „Mac“ su „M1“ lustais kyla rimta grėsmė

Publikuota: 2021-02-19 21:03
Tematika: Kompiuterija
Autorius: Justas Stasiulaitis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Pranešta, kad specialistai jau aptiko kenkėjiškų programų, specialiai pritaikytų veikti rudenį pristatytuose „Apple“ kompiuteriuose su nuosavu kompanijos „M1“ lustu. Tai rodo, kad virusų kūrėjai nesnaudžia ir, priešingai nei daugelis galvoja, taikosi ne tik į „Windows“ vartotojus.

„Apple“ kompiuteriai irgi nešventi: „Mac“ su „M1“ lustais kyla rimta grėsmė

„Mac“ kompiuterių saugumo ekspertas Patrickas Wardle'as paskelbė ataskaitą, kurią cituoja „Wired“. Joje paaiškinama, kaip kenkėjiškos programos buvo pradėtos kurti ir pritaikomos, kad jos natūraliai veiktų naujojoje „‌M1“ architektūroje‌.

Wardle'as atrado pirmąją žinomą „‌M1“ kenkėjišką programą „Safari“ naršyklės reklaminės programinės įrangos plėtinio pavidalu. Šis virusas iš pradžių buvo sukurtas veikti su „Intel x86" lustais, bet vėliau buvo perkurtas naujiesiems „Apple“ procesoriams. Kenkėjiškas plėtinys, pavadinimu „GoSearch22“, yra gerai žinomas ir pirmą kartą pastebėtas dar gruodžio pabaigoje. „GoSearch22“ reklaminė programinė įranga pristato save kaip teisėtą „Safari“ naršyklės plėtinį, tačiau ją įdiegus pradedami rinkti vartotojo duomenys ir jam pateikiama daugybė skelbimų, tokių kaip reklamjuostės ir iššokantys langai, įskaitant tuos, kurie nukreipia į kenkėjiškas svetaines.

Wardle'as pažymi – kadangi kenkėjiška programa‌ vis dar yra ankstyvoje stadijoje, antivirusiniai skaitytuvai jos neaptinka taip lengvai, kaip „x86“ versijos.

Nors mokslininkų nustatyta kenkėjiška programa neatrodo neįprasta ar ypač pavojinga, šių naujų programų atsiradimas yra įspėjimas, kad jų gali daugėti, o naujųjų „Mac“ savininkai privalo išlikti budrūs.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!