Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/76393/microsoft-edge-narsykle-pranes-jei-jusu-slaptazodis-bus-nulauztas/spausdinti/

„Microsoft Edge“ naršyklė praneš, jei jūsų slaptažodis bus nulaužtas

Publikuota: 2021-01-25 19:26
Tematika: Kompiuterija
Autorius: Ignas Petrikonis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Prieš keletą dienų „Microsoft“ anonsavo daugybę naujų „Edge“ funkcijų, įskaitant paiešką šoninėje juostoje, naršyklės istorijos sinchronizaciją ir daug kitų. Vis dėlto bene daugiausiai dėmesio iš jų susilaukė „Password Monitor“ funkcionalumas. Jo dėka naršyklė vartotojus galės perspėti, jei vartotojo slaptažodis buvo nulaužtas ir pateko į piktavalių rankas.

„Password Monitor“ gimė kaip „Edge“ tobulinimo ir „Microsoft“ mokslinių tyrimų padaliniui priklausiusios „Kriptografijos ir privatumo tyrimų“ komandų bendro darbo vaisius. Fukcija yra paremta homomorfinio šifravimo technologija ir „Microsoft SEAL“ homomorfinio šifravimo biblioteka.

Kalbant paprastai, „Password Monitor“ periodiškai kontaktuoja su specialiu serveriu ir nuolat tikrina, ar naršyklėje išsaugoti vartotojo slaptažodžiai neatsidūrė nulaužtų slaptažodžių duomenų bazėje. Jei atsakymas teigiamas – vartotojas iš karto apie tai įspėjamas ir jam primygtinai pasiūlomą pasikeisti nesaugius prisijungimo duomenis. Svarbu paminėti, jog nei „Microsoft“, nei kiti tretieji asmenys negali matyti jokių slaptažodžių ar pasiekti kitos jautrios informacijos. Be to, ši technologija tokia saugi, jog, naršyklei kontaktuojant su nulaužtų slaptažodžių duomenų baze, programišiams neįmanoma perimti informacijos srauto ir taip pavogti vertingos prisijungimo informacijos.

„Microsoft Edge“ naršyklė praneš, jei jūsų slaptažodis bus nulaužtas

„Microsoft“ taip pat modifikavo „SEAL“ biblioteką, siekdama užtikrinti jos suderinamumą su įvairiomis procesorių architektūromis – „Intel“ naudojama „x86“, smarkiai populiarėjančia „ARM“ – bei įvairiomis platformomis, įskaitant „Mac“. Kitaip tariant, ši nauja naršyklės funkcija veiks visuose kompiuteriuose, net jei jie yra nedidelės galios ar sulaukę garbingo amžiaus. Taip pat svarbu ir tai, jog bendrovė pasistengė, kad „Password Monitor“ naudotų kaip įmanoma mažiau interneto duomenų ir reikalautų minimalių procesoriaus veiklos sąnaudų, o šiai naujienai veikti reikalinga infrastruktūra – galėtų atlaikyti itin didelę apkrovą.

„Microsoft Edge“ naršyklė praneš, jei jūsų slaptažodis bus nulaužtas

„Password Monitor“ vartotojus pasieks palaipsniui – kai kurie šia funkcija galės naudotis artimiausiu metu, kitiems teks palūkėti šiek tiek ilgiau. Šį naudingą dalyką aktyvuoti galėsite „Edge“ nustatymų „Profiles“ skiltyje, spustelėję „Show alerts when passwords are found in an online leak“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!