Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/76305/japonai-sukure-tokia-veido-atpazinimo-technologija-kad-ir-po-kauke-nepasislepsi/spausdinti/

Japonai sukūrė tokią veido atpažinimo technologiją, kad ir po kauke nepasislėpsi

Publikuota: 2021-01-21 21:05
Tematika: Kompiuterija
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Japonijos technologijų korporacija NEC teigia, kad jos naujoji veido atpažinimo sistema lengvai ir labai greitai atpažįsta asmenis, nešiojančius veido kaukes.

Kaip pabrėžia įmonė, naujasis veido atpažinimo variklis „sutelkia dėmesį į žmogaus akis supančias sritis, kurių nepadengia kaukės, kad išgautų ir išanalizuotų veido charakteristikas“.

NEC teigia, kad jos nauja veido atpažinimo sistema užtrunka mažiau nei vieną sekundę, kad būtų galima atpažinti kaukę nešiojantį asmenį, ir kurios tikslumo rodiklis viršija 99,9 proc.

Naujos veido atpažinimo technologijos procesas © Gamintojo nuotr.
Naujos veido atpažinimo technologijos procesas
© Gamintojo nuotr.

„Kai šis variklis nustato, kad veido atvaizde yra kaukė, kiekvieno žmogaus charakteristikoms išgauti ir patikrinti naudojamas tinkamiausias veido atpažinimo algoritmas“, – teigia gamintojas.

NEC sukurtą „NeoFace Live Facial Recognition“ technologiją jau naudoja Jungtinės Karalystės policija ieškodama įtariamųjų minioje. Tarp kitų NEC klientų yra „Swiss International Airlines“ ir „Lufthansa“.

Oro linijos sukėlė ginčų dėl nereguliuojamo veido atpažinimo programinės įrangos naudojimo. Vis dėlto oro uostų saugumas yra vienas iš pagrindinių technologijos diegimo veiksnių.

Kaip NEC paaiškina savo pranešime, bendrovė „nuo rugsėjo pabaigos NEC būstinėje planuoja taikyti veido atpažinimo įrangą demonstraciniams sistemos bandymams, susiejančiai veido atpažinimo ir šilumines kameras prie vartų, valdančių įėjimus ir išėjimus“.

NEC taip pat išbando savo veido atpažinimo sistemą, skirtą automatiniams mokėjimams savo būstinėje esančioje parduotuvėje Tokijuje. „Ši technologija gali padėti žmonėms išvengti sąlyčio su paviršiais per ir po pandemijos“, – teigia NEC skaitmeninių platformų padalinio vadovo padėjėja Shinya Takashima.

Nors NEC pabrėžia pozityvų veido atpažinimo vaidmenį pasaulyje po COVID-19 pandemijos, diskusijos dėl technologijos etikos tęsiasi.

Pavyzdžiui, tokios bendrovės kaip „Amazon“ ir „IBM“ sustabdė veido atpažinimo programinės įrangos naudojimą policijos pareigūnams, kad įstatymų leidėjai turėtų laiko apsvarstyti žmogaus teisių įstatymus, susijusius su augančios technologijos naudojimu.

Panašią technologiją sukūrė ir kiti gamintojai, tiesa, mažesniu tikslumu.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!