Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/7525/jav-pavogti-duomenys-apie-45-7-milijonus-plastikiniu-korteliu/spausdinti/

JAV pavogti duomenys apie 45,7 milijonus plastikinių kortelių

Publikuota: 2007-03-31 08:53
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Critical Security

Didmeninės prekybos tinklo „TJX Cos“ atstovai pranešė, kad hakeriams mažiausiai pusantrų metų buvo prieinama informacija apie mokėjimus, atliekamus kreditinėmis ir debetinėmis kortelėmis. Dėl to sukčių rankose atsidūrė duomenys apie 45,7 milijonus banko kortelių.

Pasak „Gartner“ kompanijos ekspertų, tai yra stambiausia vagystė per visą plastikinių mokėjimo kortelių naudojimo istoriją. Pažymėtina, kad parduotuvės administracija apie vagystę sužinojo jau prieš du mėnesius, bet pasistengė šį faktą nuslėpti, tad apie tai sužinota tik dabar.

Teisėsaugos duomenimis, įtarimai dėl vagystės kilo dar 2007-ųjų sausį, kai „TJ Max“, „Marshall“ ir kitų prekinių ženklų parduotuvės, dirbančios vadovaujamos „TJX Cos“, pranešė apie maždaug 455 tūkstančių pirkėjų skundus Šiaurės Amerikoje ir Didžiojoje Britanijoje apie pagrobtus asmeninius duomenis ir iš kortelių sąskaitų dingusius pinigus. Be to, JAV vertybinių popierių ir biržų atliktas detalus tyrimas parodė, kad grėsmė gali kilti sandoriams, atliktiems dar 2002-aisiais metais.

TJX atstovai atsisako nuo bet kokių papildomų komentarų, tačiau agentūra „Associated Press“ su nuoroda į „Boston Globe“, sako, kad iki 75% pavogtų numerių gali priklausyti kortelėms, kurių galiojimo laikas jau pasibaigęs, ar būti neteisingi, nes dalis mokėjimų atliekma užšifruota forma.

TJX atstovė Šeri Lang žodžiais tariant, pirminėmis žiniomis buvo pagrobta mažne 46 milijonai numerių, tačiau jų galėjo būti ir daugiau, nes duomenys apie mokėjimus periodiškai naikinami, kas yra normali praktika.

Kompanija kol kas negali įvardinti ir sumų, kurios buvo išimtos iš pavogtųjų kortelių, neaišku ir kaip hakeriai gavo priėjimą prie uždarų mokėjimo sistemų. Policija turi kelias potencialias versijas, tačiau labiausiai tikėtina, kad „pasidarbavo“ savi darbuotojai. „Kadangi duomenys buvo grobiami ilgą laiką, mes vargu ar sugebėsim visiškai išsiaiškinti grobimo mechanizmą ir tai yra didžiausias tyrimo kliuvinys,“ – pažymėjo Lang.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!