Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/74636/microsoft-baige-povandenini-eksperimenta-duomenys-is-debesu-persikels-po-vandeniu/spausdinti/

„Microsoft“ baigė povandeninį eksperimentą: duomenys iš debesų persikels po vandeniu

Publikuota: 2020-09-18 09:19
Tematika: Kompiuterija
Autorius: Justas Stasiulaitis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Dar 2018 m. „Microsoft“ panardino visą duomenų centrą Škotijos jūros dugne. 864 serverius ir 27,6 petabaitų saugyklą, 35 metrus po vandeniu. Dabar bendrovė pranešė, kad jos naujausias eksperimentas buvo sėkmingas ir atskleidė išvadas, kurios rodo, kad povandeninio duomenų centro idėja iš tikrųjų yra gana gera.

„Microsoft“ baigė povandeninį eksperimentą: duomenys iš debesų persikels po vandeniu

Duomenų centro nuleidimas į vandenyno dugną gali pasirodyti keistas, tačiau „Microsoft“ projekto „Natick“ komanda iškėlė hipotezę, kad centro darbas taps patikimesni ir taupys energiją.

Sausumoje duomenų centrai susiduria su tokiomis problemomis kaip korozija dėl deguonies ir drėgmės bei temperatūros pokyčių kontrolė. Tačiau vandeniui nelaidžioje aplinkoje ir griežtai kontroliuojant, temperatūrą kelia kur kas mažiau problemų. Idėja yra ta, kad tokio tipo serverius galima lengvai dislokuoti šalia regionų, kuriems jie reikalingi, suteikiant geresnę vietinę prieigą prie debesų pagrindu veikiančių išteklių.

„Microsoft“ teigia, kad povandeninis duomenų centras turėjo tik aštuntadalį sausumos duomenų centro gedimų rodiklio, o tai yra labai geras rezultatas. Šis mažesnis gedimų rodiklis yra svarbus, atsižvelgiant į tai, kad daug sunkiau aptarnauti sugadintą serverį, kai jis yra hermetiškame konteineryje vandenyno dugne.

Bendrovė jau kurį laiką tyrinėja panardintų serverių idėją; dar 2015 m. „Microsoft“ keletą mėnesių panardino duomenų centrą prie Kalifornijos krantų kaip koncepcijos įrodymą, norėdamas sužinoti, ar kompiuteriai išgyvens kelionę. Šis bandymų raundas buvo skirtas kur kas ilgesniam laikui, siekiant įrodyti, kad įmonė gali atlikti šią užduotį praktiškai, kurią būtų galima gaminti realiam naudojimui.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!