Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/73930/67-proc-lietuvos-tevu-naudoja-ismaniuosius-irenginius-kad-keliones-metu-galetu-pralinksminti-savo-vaikus/spausdinti/

67 proc. Lietuvos tėvų naudoja išmaniuosius įrenginius, kad kelionės metu galėtų pralinksminti savo vaikus

Publikuota: 2020-07-28 18:47
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Kadangi daugelis pasaulio šalių pamažu švelnina karantino apribojimus, kurių buvo imtasi dėl koronaviruso pandemijos, susidomėjimas vietinėmis ir tarptautinėmis kelionėmis vėl pradeda augti. „Kaspersky“ ekspertai atkreipia dėmesį į kai kuriuos tėvų ir vaikų elgesio modelius, kurie labiausiai atsiskleidžia kelionių metu.

67 proc. Lietuvos tėvų naudoja išmaniuosius įrenginius, kad kelionės metu galėtų pralinksminti savo vaikus

Remiantis „Atsakingas skaitmeninis auklėjimas“ apklausos duomenimis* , 67 proc. Lietuvos tėvų naudoja išmaniuosius įrenginius, kad kelionės metu pralinksmintų savo vaikus. Be to, 17 proc. respondentų pasitelkia šiuos prietaisus, kad galėtų greičiau nuraminti savo vaikus. Tie patys 17 proc. taip pat siekia gauti daugiau laisvo laiko sau. Tai padidina tikimybę, kad vaikai, žaidžiantys su išmaniaisiais įrenginiais, bus palikti be priežiūros. Taip pat apklausos duomenys parodė, kad 82 proc. Lietuvos vaikų turi savo asmeninį išmanųjį telefoną ar planšetinį kompiuterį. Iš jų net 32 proc. buvo dešimties metų, kai gavo savo pirmąjį išmanųjį įrenginį. Nepaisant to, 35 proc. tėvų iš anksto neaptarė saugaus elgesio taisyklių. Tai reiškia, kad vaikai ne visada žino, kaip reikia elgtis kibernetinėje erdvėje.

„Dauguma tėvų duoda savo vaikams išmaniuosius įrenginius, kad galėtų juos pralinksminti ar nuraminti, arba tiesiog skirti šiek tiek laiko sau. Tačiau vaikai neturėtų naudoti šių prietaisų be suaugusiųjų priežiūros. „Kaspersky“ apskaičiavo, kad apie 30 proc. tėvų norėtų geriau kontroliuoti savo vaikų skaitmeninį gyvenimą. Tai galima padaryti ribojant laiką, kurį vaikai praleidžia prie išmaniųjų įrenginių, ir palaikant atvirą bendravimą. Tačiau jums taip pat reikės ir patikimų saugumo sprendimų“, – teigia Andis Steinmanis, „Kaspersky“ generalinis direktorius Baltijos šalims.

Tėvams, kurie nori išmokyti savo vaikus teisingai naudoti išmaniuosius įrenginius ir apsaugoti juos nuo netinkamo turinio, rekomenduojame vadovautis šiais patarimais:

  1. Paaiškinkite savo vaikams interneto etiką (nerašyti nieko įžeidžiančio, neskelbti gėdingų, nepadorių nuotraukų ir t. t.) ir saugaus elgesio taisykles (nebendrauti su nepažįstamais žmonėmis, neatskleisti savo asmeninės informacijos ir t. t.).
  2. Bendraukite su savo vaikais. Domėkitės jų pomėgiais ir pasiūlykite jiems tinkamą turinį. Paaiškinkite, kad esate šiuolaikiški tėvai, kurie juos supranta ir visada jiems padės.
  3. Įdiekite patikimą saugumo sprendimą , kuris padės jums sėkmingai stebėti jūsų vaikų veiklą.

* Apklausa „Responsible Digital Parenting“ buvo įgyvendinta kartu su „Toluna“ tyrimų agentūra (2019 m. pabaigoje – 2020 m. pradžioje). Apklausoje dalyvavo 5000 respondentų iš META regiono ir Baltijos šalių.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!