Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/73247/ketvirtadalis-lietuvos-tevu-nerimauja-del-vaiku-saugumo-socialiniuose-tinkluose/spausdinti/

Ketvirtadalis Lietuvos tėvų nerimauja dėl vaikų saugumo socialiniuose tinkluose

Publikuota: 2020-06-08 17:54
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Pasaulinė COVID-19 pandemija privertė šeimas kartu leisti laisvalaikį savo namuose. Buvimas namuose taip pat reiškia, kad daug daugiau laiko praleidžiame kibernetinėje erdvėje. Toks laisvalaikio praleidimo būdas kelia nerimą tėvams, auginantiems nepilnamečius vaikus.

Remiantis „Kaspersky“ apklausos duomenimis*, 25 proc. Lietuvos tėvų tvirtina, kad savo vaikų socialinių tinklų paskyrose pastebėjo kažką, kas jiems pasirodė įtartina. Tėvai išskyrė keletą skirtingų grupių, kurios jiems kėlė didžiausią nerimą: tai žmonės, su kuriais bendrauja jų vaikai (45 proc.), grupės ir vieši puslapiai, prie kurių jie prisijungia (35 proc.), pranešimai, kuriais dalijasi (33 proc.), ir vaizdo įrašai asmeninėse paskyrose (31 proc.).

Be to, 39 proc. teigia, kad jų vaikai žiūrėjo tam tikrą turinį, kuris verčia sunerimti, pavyzdžiui, vaizdo įrašus (78 proc.) ar kompiuterinius žaidimus (27 proc.). Šie duomenys rodo, kaip svarbu pasidomėti vaikų pomėgiais ir įsitikinti, ar viskas gerai, o jei ne – imtis atitinkamų veiksmų. Tačiau ne visi tėvai tai supranta. Net 22 proc. nebendrauja su savo vaikais per socialinius tinklus, o tai yra esminis faktorius, nes kartais neužtenka realios komunikacijos, todėl tėvai turi atidžiai stebėti, ką jų vaikai veikia internete.

„Tėvams tampa vis sunkiau neatsilikti nuo sparčiai besivystančio pasaulio. Jie dažnai pasiklysta tendencijų gausoje ir nespėja įsisavinti naujovių. Tačiau šią problemą įmanoma išspręsti bendraujant su savo vaikais ir užtikrinant jūsų buvimą internete. Jeigu norite sukurti gerus, pasitikėjimu paremtus santykius su savo vaikais, tai turite žinoti, apie ką su jais kalbėtis“, – teigia Andis Steinmanis, „Kaspersky“ generalinis direktorius Baltijos šalyse.

Tėvams, kurie nori išsklaidyti nepagrįstas abejones dėl savo vaikų skaitmeninio gyvenimo ir apsaugoti jų socialinius tinklus, Kaspersky rekomenduoja laikytis šių patarimų:

  1. Pasidomėkite kibernetiniu vaikų saugumu: išnagrinėkite šiuolaikines tendencijas, programas ir elgesio būdus, kurie turėtų būti pasirinkti siekiant apsisaugoti nuo gresiančių pavojų (pavyzdžiui, pagrindinės saugumo taisyklės internete);
  2. Bendraukite su savo vaikais ir nubrėžkite ribas, kurių jie turi laikytis. Aptarkite, kurios vietos, tiek realiame pasaulyje, tiek kibernetinėje erdvėje, jiems yra saugios;
  3. Įdiekite patikimą saugumo sprendimą.

* Apklausa „Digital Parenting“ buvo įgyvendinta kartu su „Toluna“ tyrimų agentūra (2019 m. pabaigoje – 2020 m. pradžioje). Apklausoje dalyvavo 5000 respondentų iš META regiono ir Baltijos šalių.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!