Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/72980/programisiai-puola-superkompiuterius-europoje/spausdinti/

Programišiai puola superkompiuterius Europoje

Publikuota: 2020-05-19 07:16
Tematika: Kompiuterija
Autorius: Lukas Snarskis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Visame pasaulyje įsismarkavus COVID-19 pandemijai – ypatingas dėmesys skiriamas vakcinos nuo šio viruso kūrimui. Neabejotiną indėlį į šį procesą prideda ir naudojami superkompiuteriai, kurie panašu, jog galėjo tapti ir programišių taikiniu.

Europoje superkompiuteriai naudojami ištirti naujojo viruso simptomus ar kitus negalavimus, šių įrenginių dėka galima greičiau išsiaiškinti ligos poveikį ląstelėms ar gauti papildomos informacijos apie galimą gydymą. Tai labai svarbūs tyrimai, ypatingai atsižvelgiant į dabartinę situaciją pasaulyje, tačiau kai kurios laboratorijos praneša apie galimas atakas.

Programišiai puola superkompiuterius Europoje

Pranešama, kad programišių ataką galėjo patirti superkompiuteriai, kurie naudojami Šveicarijoje, Vokietijoje ir Jungtinėje Karalystėje. Teigiama, jog buvo bandoma paveikti portalus, kurie skirti prisijungimui prie tokių kompiuterių. Tai galėtų reikšti, kad užpuolikai siekė pasisavinti tyrimų duomenis.

„Užpuolikai norėjo pasisavinti intelektualinę nuosavybę arba tiesiog pristabdyti kovą su šiuo virusu“ , – teigia vienos laboratorijos darbuotojų, kuris panoro išlikti anonimu, nes neturi įgaliojimo apie tai kalbėti viešai.

Informaciją apie galimus įsilaužimus patvirtino ir Šveicarijos nacionalinis superkompiuterių centras. Atstovai patvirtino, kad įsilaužimai buvo atlikti į šios šalies bei kitų šalių aukšto našumo įrenginius ir šiuo metu laikinai yra uždaryti prieiga prie šių kompiuterių, nes atliekamas tyrimas.

„Kibernetinė ataka buvo vykdoma prieš kelių Europos valstybių ir akademijų kompiuterių portalus. Mūsų sistemų inžinieriai aktyviai dirba, jog kuo greičiau būtų atstatytas įprastinis sistemų darbas“, teigiama pranešime.

Apie analogiškus įsilaužimus dar pirmadienį buvo skelbiama iš Vokietijos. Tiesa, šiuo atveju nėra tiksliai žinoma ar tyrimų centruose buvo atliekami tyrimai, kurie būtų susiję su COVID-19.

Gegužės 13 panašią informaciją išplatino ir institucijos Jungtinėse Amerikos Valstijose. Pranešimu buvo siekiama įspėti šalies mokslininkus, jog yra patiriamos atakos iš Kinijos. JAV tyrimo ėmėsi FTB.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!