Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/72859/jusu-narsykle-tvarko-jusu-organizacija-ka-reiskia-sis-gasdinantis-pranesimas-google-chrome-narsykleje/spausdinti/

„Jūsų naršyklę tvarko jūsų organizacija“ – ką reiškia šis gąsdinantis pranešimas „Google Chrome“ naršyklėje?

Publikuota: 2020-05-08 21:09
Tematika: Kompiuterija
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Naudojate „Google Chrome“? Paspauskite nustatymų mygtuką (tris taškus po išjungimo X) ir pažvelkite į šio lango apačią – ar matote pranešimą „Jūsų naršyklę tvarko jūsų organizacija“?

Šį pranešimą mato nemaža dalis „Google Chrome“ naudotojų. Dalis jų greitai supranta, kodėl taip yra – jų kompiuteris yra prijungtas prie darbovietės ar mokyklos tinklo, todėl naršyklė ir gali būti tvarkoma organizacijos. Tačiau nemažai žmonių šį pranešimą mato asmeniniuose kompiuteriuose, kurių net iš namų nebuvo išsinešę. Kodėl taip yra?

Nustatymų apačioje matoma žinutė
Nustatymų apačioje matoma žinutė

Ši žinutė pasirodė su „Google Chrome 73“. Dabartinė naršyklės versija yra jau 81-oji, todėl tai nėra naujas bruožas. Kita vertus, tai tik parodo, kad tai nėra klaida, nes ši žinutė nebuvo panaikinta net per 8 atnaujinimus.

„Management“ funkcija „Google Chrome“ naršyklėje leidžia organizacijai valdyti savo kompiuterių naršykles. Galima nustatyti visiems bendrą pagrindinį puslapį ar net puslapius, kurie būtų užblokuoti. Bet šį pranešimą, kuris pasirodo ir žymių puslapyje, mato ir tie, kurių kompiuteris nepriklauso jokiai organizacijai.

Ir tai šiek tiek gąsdina. Juk į savo naršykles vedate ir savo asmeninius duomenis, įskaitant ir elektroninės bankininkystės prisijungimus.

Ta „Management“ funkcija „Chrome“ naršyklėje leidžia nustatinėti įvairias „politikas“. Kas patvirtinta jūsų naršyklėje pamatysite adresu chrome://policy/. Jei tas politikas keičia kas nors kitas, ne vartotojas, tuomet ir matomas tas pranešimas.

Tačiau dažniausiai pagrindo bijoti tiesiog nėra. Taip, teoriškai tai gali būti ir kenkėjiškos programinės įrangos darbas. Tačiau kur kas dažniau tai – jūsų pačių įdiegti įskiepiai. Kai kurios programos turi savo įskiepius, kurie keičia naršyklės nustatymus. Pavyzdžiui, instaliuodami kai kurias programas galite pamatyti pasiūlymą nustatyti leidėjo interneto svetainę kaip pagrindinį savo naršyklės puslapį. Tai būtų viena iš tų „politikų“, kuri uždegtų pranešimą jūsų naršyklės nustatymuose.

Kur kas dažniau tai padaro antivirusinės programos. Joms reikalinga prieiga prie naršyklės, kad blokuotų svetaines ar neleistų jums parsisiųsti virusų. Nemažai to pranešimo išgąsdintų žmonių atsekė, kad kaltininkas – „Avast“, bet tai gali padaryti ir kitos programos.

Svarbu suvokti, kad tai, jog matote tą pranešimą, nebūtinai reiškia, kad esate sekamas ar jūsų duomenys yra pavojuje. Jūsų darbinio tinklo administratorius irgi nepasiektų jūsų kompiuterio duomenų ir taip paprastai nepavogtų internetinės bankininkystės prisijungimų, nors iš tikrųjų galėtų tvarkyti naršyklės nustatymus. Be to, tą pranešimą galima paslėpti pakankamai lengvai, tai gudresni programišiai taip lengvai neišsiduotų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!