Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/72769/kitamet-pigesniuose-mac-kompiuteriuose-atsisakys-intel-procesoriu/spausdinti/

Kitąmet pigesniuose „Mac“ kompiuteriuose atsisakys „Intel“ procesorių

Publikuota: 2020-05-01 07:14
Tematika: Kompiuterija
Autorius: Ignas Petrikonis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

„Apple“ šiuo metu yra viena labiausiai nuo kitų nepriklausomų kompanijų. Ji užsispyrėliškai naudoja savo sukurtas „iOS“ ir „macOS“ operacines sistemas ir gamindama įvairius prietaisus paiso tik savo sukurtų taisyklių. Netrukus Kupertino bendrovė žengs dar vieną žingsnį nepriklausomybės kryptimi – pasak „Bloomberg“, „Mac“ kompiuteriuose netrukus bus naudojami pačios „Apple“ sukurti procesoriai.

Kitąmet pigesniuose „Mac“ kompiuteriuose atsisakys „Intel“ procesorių

Lustai naudos ARM architektūrą ir bus paremti „iPhone 12“ serijoje montuojamu „A14“ procesoriumi. Pirmasis kūrinys bus gaminamas „TSMC“ pagal modernią 5nm technologiją ir galės pasigirti 12 branduolių – 8 didelio pajėgumo „Firestorm“ ir 4 efektyvesniais „Icestorm“. Be to, naujieji kompiuteriams skirti lustai taip pat turės integruotą grafikos plokštę. Tiesa, bent jau pradžioje jie bus montuojami į pigesnius „Mac“ modelius, o galingesnės versijos vis dar bus komplektuojamos su „Intel“ procesoriais.

Toks žingsnis „Apple“ suteiktų daugiau galios, kadangi „Intel“ pastaruoju metu sunkiai sekasi pasiūlyti apčiuopiamą pajėgumo prieaugį su kiekviena nauja procesorių karta. Dabartiniai ARM lustai taip pat yra energetiškai efektyvesni, kas padėtų dar labiau sumažinti ir taip ganėtinai nedideles baterijas turinčių „MacBook“ energijos sąnaudas. Na, o paskutinis motyvas – nuosavi procesoriai „Apple“ kainuotų nuo 40 iki 60 % mažiau nei perkami iš „Intel“.

Vis dėlto tai kelia vieną problemą – bendrovės programuotojams teks rimtai paplušėti, kad „macOS“ veiktų sklandžiai su ARM procesoriumi, ko atlikti nepavyko „Microsoft“ su „Windows 10“ – ši OS su ARM kompiuteriais sutaria itin prastai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!