Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/72690/karantino-metu-smarkiai-isaugo-internetiniu-apsipirkimu-ir-duomenu-vagysciu-skaicius/spausdinti/

Karantino metu smarkiai išaugo internetinių apsipirkimų ir duomenų vagysčių skaičius

Publikuota: 2020-04-26 07:21
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

„Kaspersky“ ekspertai pranešė, kad sparčiai daugėja duomenų vagysčių. Lyginant praėjusių metų pirmojo ketvirčio ir 2020 metų to paties laikotarpio duomenis, netikrų internetinių parduotuvių skaičius Baltijos šalyse išaugo dvigubai (nuo 9 proc. iki 18 proc.), o su srautinio transliavimo paslaugomis susijusių sukčiavimo atvejų padaugėjo tris kartus (iki 4 proc.).

Milijonai žmonių, kurie vakarais ir savaitgaliais bendrauja su draugais ar apsipirkinėja mieste, dabar lieka namuose, todėl elektroninė prekyba ir įvairios transliavimo platformos tampa vis populiaresnės. Deja, bet kibernetiniai sukčiai taip pat seka šias tendencijas ir rengia naujus spąstus: jie arba sukuria tinklalapius, kurie imituoja populiarias elektroninės prekybos svetaines ir srautinės transliacijos platformas, arba sukuria visiškai naujus puslapius, kurie siūlo vartotojams nemokamą prieigą už jų asmeninę informaciją ar banko kortelių duomenis.

Netikra internetinė svetainė, kuri buvo užmaskuota kaip autentiška srautinės transliacijos platforma
Netikra internetinė svetainė, kuri buvo užmaskuota kaip autentiška srautinės transliacijos platforma

„Šiuo metu, kadangi negalime arba nenorime išeiti iš savo namų, padidėja internetinių parduotuvių ir kitų elektroninių paslaugų poreikis. Be to, daugelis žmonių apsipirkinėja iš nuobodulio, o prekybininkai bando išlaikyti savo verslą ir siūlo įvairias nuolaidas. Ši situacija yra itin palanki kibernetiniams nusikaltėliams, – teigia Andis Steinmanis, „Kaspersky“ vadovas Baltijos šalims, ir priduria: – Taip pat tokia padėtis neabejotinai kelia didžiulį krūvį srautinės transliacijos platformoms, todėl gali sulėtėti paslaugų teikimas, o tai paskatintų žmones ieškoti alternatyvių būdų, kaip pasiekti mėgstamą internetinį turinį.“

Yra daugybė būdų, kaip galite pakliūti į netikrų svetainių pinkles. Dažniausiai vartotojai ten nukreipiami iš įvairių tinklalapių ar nepageidaujamų elektroninių laiškų. Tokias svetaines taip pat galima pasiekti per paieškos sistemas, nes nepaisant didelių kūrėjų pastangų, kibernetiniai sukčiai vis tiek sugeba įterpti netikrus internetinius puslapius ir tam naudoja įvairias „Black SEO“ priemones. Tai veiksmai, kurių užpuolikai imasi, kad pagerintų svetainės poziciją paieškos rezultatuose. Dažniausiai jie naudoja tam tikrus metodus, kurie yra draudžiami arba nepatvirtinti interneto paieškos varikliuose. „Juodas“ optimizavimas suklaidina paieškos robotų veiklą ir leidžia patekti į paieškos rezultatų viršų. Taip vartotoją pasiekia internetinis turinys, kuris neatitinka jo pirminės užklausos. Pavyzdžiui „Black SEO“ priemonės leidžia įterpti puslapio tekstą, kurio nemato vartotojas, bet kurį aptinka paieškos sistemos.

„Nors griežto karantino metu srautinės transliacijos paslaugos ir internetinė prekyba yra tikra palaima, nes suteikia mums būtiniausias pramogas, tačiau pasitraukdami iš saugių ir legalių filmų, žaidimų ir kitokio turinio srautinės transliacijos portalų, mes galime patekti į kibernetinių sukčių rankas. Kad ir kokia viliojanti būtų alternatyvių turinio šaltinių paieška, mes rekomenduojame, kad vartotojai išliktų kantrūs ir naudotų tik patikimas srautinės transliacijos paslaugas“, – sako Andis Steinmanis.

Mes patariame, kad vartotojai, žiūrėdami mėgstamus filmus, apsipirkinėdami internetu ar atidarinėdami elektroninius laiškus, būtų ypač budrūs ir vadovautųsi šiais patarimais:

  • Naudokite tik patikimas paslaugas, kurias užsiprenumeravote iš anksto, o ne atsitiktinius šaltinius. Prieš atsisiųsdami failus iš interneto visada patikrinkite URL adresą ir svetainės pavadinimą. Iš pirmo žvilgsnio netikros svetainės gali atrodyti kaip tikros, tačiau tikrai pastebėsite keletą nesutapimų, kurie padės išsiaiškinti ar internetinė svetainė yra legali.
  • Jei įmanoma, mokėjimui naudokite kreditinę kortelę ir stenkitės, kad kortelės duomenys nebūtų automatiškai išsaugoti interneto svetainėje.
  • Atsargiai elkitės su internetiniais pasiūlymais, kurie atrodo pernelyg geri, kad būtų tiesa, nes greičiausiai taip ir yra.
  • Jus dominančios svetainės adresą įrašykite rankiniu būdu ir nespaudinėkite įtartinai atrodančių nuorodų, kurias gaunate į savo elektroninio pašto dėžutę.
  • Kiekvienai paskyrai naudokite unikalų ir sudėtingą slaptažodį.
  • Naudokite patikimą saugumo sprendimą.
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!