Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/72448/darbui-is-namu-naudojate-zoom-saugumo-atzvilgiu-si-programa-kiaura-kaip-retis/spausdinti/

Darbui iš namų naudojate „Zoom“? Saugumo atžvilgiu, ši programa kiaura kaip rėtis

Publikuota: 2020-04-07 11:38
Tematika: Kompiuterija
Autorius: Ignas Petrikonis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

„Zoom“ video konferencijų paslaugos populiarumas pastaruoju metu užaugo kaip ant mielių. Namuose įkalinti darbuotojai ir neatlikti darbai skatina vis daugiau įmonių rinktis lengvai valdomą, universalią ir patikimą komunikacijos platformą. Tačiau už gražaus ir solidžiai atrodančio „Zoom“ fasado slypi daug saugumo problemų.

Visų pirma, saugumo ekspertai nustatė, jog „Zoom“ generalinis direktorius turi galimybę prisijungti prie serverio ir matyti visas konferencijas. Kita problema – Kanados universiteto „The Citizen Lab“ laboratorijos tyrėjai aptiko, jog video pokalbių platforma duomenų šifravimui naudoja AES-128 metodą, nors viešai deklaruoja kur kas stipresnį AES-256. Kanadiečiai taip pat ištyrė, jog tam tikrais atvejais duomenys gali būti siunčiami į Kiniją, nors pokalbio dalyviai yra visai kitose šalyse.

Darbui iš namų naudojate „Zoom“? Saugumo atžvilgiu, ši programa kiaura kaip rėtis

Daugiau informacijos apie pastarąjį faktą nusprendė sužinoti „TechCrunch“ žurnalistai. Į jų klausimus atsakęs „Zoom“ generalinis direktorius Yuan Zheng paaiškino, kad paslaugos naudotojai automatiškai prijungiami prie geografiškai artimiausio serverio, kitaip tariant, amerikiečiai ir europiečiai turėtų jungtis prie skirtingų serverių. Deja, jei sistema labai apkrauta, kas pastebima šiomis dienomis, „Zoom“ vartotojams bus parenkamas tuo metu mažiausią apkrovą patiriantis serveris, galimai esantis kitame žemyne. Vis dėlto kompanija tvirtina, jog tokie atvejai itin reti.

Tai kelia rimtą pavojų vartotojų duomenų saugumui, nes į Kiniją nusiųsta informacija Pekinui suteikia lengvą prieigą rinkti konfidencialius duomenis ir šnipinėti.

Kita vertus, būtina paminėti, jog dėl COVID-19 pandemijos visi videokonferencijų paslaugų teikėjai patiria istorinį bumą, apie kurį pranešta jau prieš keletą savaičių. Kadangi karantinas kitose šalyse tik dar labiau griežtinamas, nesunku suprasti, kad apkrovos tik dar labiau padidėjo ir, greičiausiai, dar labiau didės.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!