Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/71006/kibernetiniai-nusikalteliai-ir-vel-taikosi-i-zvaigzdziu-karu-gerbejus/spausdinti/

Kibernetiniai nusikaltėliai ir vėl taikosi į „Žvaigždžių karų“ gerbėjus

Publikuota: 2019-12-20 15:19
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Kibernetiniai nusikaltėliai dažnai naudoja populiarius filmus, kad galėtų platinti kenkėjiškas programas, o naujausia „Žvaigždžių karų“ sagos dalis taip pat nėra išimtis, rašoma pranešime žiniasklaidai. Šiais metais paskutinis populiariosios sagos tęsinys atkreipė kibernetinių nusikaltėlių dėmesį dar prieš oficialią premjerą, o internetą užplūdo apgaulingos svetainės ir kenkėjiški failai su dar neišleisto filmo kadrais.

Filmai yra viena iš tų pramogų, kurią vartotojai nori gauti nemokamai, o tai sukuria derlingą dirvą kibernetinėms atakoms. Srautinės transliacijos internetu, „torrent“ svetainės ir kiti skaitmeninio platinimo metodai dažnai pažeidžia autorių teises, tačiau vis dar išlieka itin populiarūs. „Torrent“ svetainės ir nelegalios transliacijų platformos kelia grėsmę kibernetiniam vartotojų saugumui, nes jose gausu kenkėjiškų failų, kurie slepiasi už garsių filmų pavadinimų. Atsižvelgdami į šią tendenciją, „Kaspersky“ ekspertai ištyrė, kaip kibernetiniai nusikaltėliai piktnaudžiauja šiuo, visame pasaulyje gerai žinomu, franšizės vardu.

Visuomenės dėmesys filmui „Žvaigždžių karai. Skaivokerio iškilimas“, jau sulaukė ir kibernetinių nusikaltėlių dėmesio. „Kaspersky“ tyrėjai aptiko daugiau nei 30 apgaulingų svetainių ir socialinės žiniasklaidos profilių, užmaskuotų kaip oficialios filmo svetainės (tikrasis šių svetainių skaičius gali būti daug didesnis), kurios tariamai platina nemokamas naujausio filmo kopijas. Šios svetainės reikalauja registracijos ir renka neatsargių vartotojų kreditinių kortelių duomenis.

Tinklalapių, kurie renka asmeninius vartotojų duomenims ir platina kenkėjiškus failus, domenai paprastai nukopijuoja oficialius filmų pavadinimus ir pateikia išsamius aprašymus, tokiu būdu apgaudinėdami patiklius vartotojus, kurie mano, kad svetainės yra susijusios su oficialiais filmų autoriais. Toks sukčiavimo būdas vadinamas „black SEO“ (liet. juodosios SEO technologijos) ir leidžia nusikaltėliams reklamuoti kenkėjiškas svetaines per interneto paieškos variklius (tokie rezultatai dažnai rodomi ieškant įvairių terminų, pavyzdžiui, „tam tikro filmo pavadinimas ir žiūrėti nemokamai“).

Kenkėjiška interneto svetainė, kuri atrodo kaip oficiali filmo svetainė (ekrano kopija)
Kenkėjiška interneto svetainė, kuri atrodo kaip oficiali filmo svetainė (ekrano kopija)

Norėdami užtikrinti kenkėjiškų svetainių reklamą, kibernetiniai nusikaltėliai taip pat sukuria „Twitter“ ir kitų socialinių tinklų paskyras, kuriose platina nuorodas į savo svetainę. Kartu su kenkėjiškais failais, kurie yra bendrinami „torrent“ tipo svetainėse, kibernetiniai nusikaltėliai gana greitai pasiekia savo tikslą. 83 vartotojai jau nukentėjo nuo 65 kenkėjiškų failų, kurie buvo užsislėpti kaip būsimo filmo kopijos.

Netikra „Twitter“ paskyra, kuri padeda platinti kenkėjiškus failus (ekrano kopija)
Netikra „Twitter“ paskyra, kuri padeda platinti kenkėjiškus failus (ekrano kopija)

Kibernetiniai nusikaltėliai šias filmų franšizes naudoja ne tik elektroniniam sukčiavimui. Jie taip pat platina kenkėjiškas programas, kurias įterpia į populiarius televizijos serialus ir nelegaliai parsisiunčiamus filmus. 2019 m. „Kaspersky“ aptiko 285 103 bandymus užkrėsti 37 772 vartotojus, kurie norėjo pamatyti garsiąją filmų sagą, o tai yra 10 proc. daugiau nei pernai. Unikalių failų skaičius sudarė 11 499 – 30 proc. mažiau nei pernai. Duomenys rodo, kad net kelerius metus po filmo premjeros vartotojai vis dar bando atsisiųsti kenkėjiškus failus, nes tikisi nemokamai pažiūrėti garsiuosius kosmoso nuotykius.

Kibernetinės atakos, kurios buvo susijusios su „Žvaigždžių karų“ filmais
Kibernetinės atakos, kurios buvo susijusios su „Žvaigždžių karų“ filmais

„Sukčiams ir kibernetiniams nusikaltėliams būdinga išnaudoti populiarias temas, o šį mėnesį „Žvaigždžių karai“ – puikus to pavyzdys. Kadangi nusikaltėliai savo kenkėjiškas svetaines gali reklamuoti įvairiose paieškos sistemose, filmų mėgėjai turėtų būti itin atsargūs. Mes patariame vartotojams neužkibti ant šio kabliuko, o naujausią sagos filmą pažiūrėti didžiuosiuose ekranuose“, – sako Andis Steinmanis, „Kaspersky“ vadovas Baltijos šalims.

Kad išvengtumėte tokio tipo apgaulių ir kenkėjiškų programų, „Kaspersky“ rekomenduoja atlikti šiuos veiksmus:

  • Atkreipkite dėmesį į oficialias filmų premjeras ir kada jie turėtų pasirodyti kino teatruose, TV, DVD ar kituose šaltiniuose
  • Nespaudinėkite įtartinų nuorodų, pavyzdžiui, tų, kurios žada išankstinę filmo premjerą. Visada patikrinkite oficialias premjeros datas
  • Atkreipkite dėmesį į atsisiųsto failo tipą. Net jeigu filmą ketinate parsisiųsti iš šaltinio, kurį laikote patikimu ir legaliu, faile turėtų būti .avi, .mkv arba .mp4 medijos formatai, tačiau tikrai ne .exe rinkmenos plėtinys
  • Patikrinkite svetainės autentiškumą. Nesilankykite svetainėse tol, kol įsitikinsite, kad jos yra legalios ir prasideda „https“. Prieš pradėdami atsisiuntimus, įsitikinkite, ar svetainė yra autentiška, dukart patikrindami URL formatą, ir ar teisingai parašytas kompanijos pavadinimas. Be to, perskaitykite svetainės atsiliepimus ir patikrinkite domeno registracijos duomenis.
  • Naudokite patikimą saugumo sprendimą, kuris užtikrins visapusišką apsaugą nuo įvairių kibernetinių grėsmių.
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!