Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/70588/daugiau-nei-140-is-anksto-idiegtu-android-programu-yra-kenkejiskos/spausdinti/

Daugiau nei 140 iš anksto įdiegtų „Android“ programų yra kenkėjiškos

Publikuota: 2019-11-20 10:49
Tematika: Kompiuterija
Autorius: Žilvinas Degutis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Apsaugos kompanija „Kryptowire“ turi tradiciją kasmet išleisti pranešimą apie kenkėjiškas programas „Android“ išmaniuosiuose telefonuose. Šių metų ataskaitoje bendrovė atskleidžia atradusi 146 potencialiai pavojingas „Android“ kenkėjiškas programas.

Daugiau nei 140 iš anksto įdiegtų „Android“ programų yra kenkėjiškos

„Kryptowire“ praneša, kad visos nagrinėjamos programos yra iš anksto įdiegtos „Android“ išmaniuosiuose telefonuose, o tai reiškia, kad vartotojai negali išvengti šių kenkėjiškų programų, nebent neperka atitinkamų išmaniųjų telefonų. Šios ataskaitos išvados rodo, kad šias 146 kenkėjiškas programas gali turėti 29 skirtingi gamintojai. Daugelis jų yra mažesni prekių ženklai, pavyzdžiui, „Cubot“ ar „Doogee“, tačiau sąraše taip pat yra ir garsių prekės ženklų, tokių kaip „Samsung“, „Xiaomi“ ar „Sony“.

„Kryptowire“ ataskaitoje išsamiai aprašytos kai kurios saugumo spragos, kurias sukelia šios programos. Tarp iš daugybės daromų žalų galima išskirti galimybę įrašyti garsą, pakeisti išmaniųjų telefonų nustatymus ar net pakeisti jiems suteiktus leidimus. Blogiausia, kad visa tai vyksta vartotojui nenutuokiant ir be galimybės apsispręsti ar norima instaliuoti kokią nors programą, ar ne.

Dar vasarą apie šio tyrimo duomenis įmonė pranešti „Google“ ir kitiems gamintojams, tačiau ne visi priėmė „Kryptowire“ pretenzijas rimtai. „Samsung“, kad visos būtinos saugumo priemonės jau yra įdiegtos ir Pietų Korėjos bendrovė nemato priežasties keisti savo politiką po „Kryptowire“ ataskaitos.

„Google“ pusėje jau buvo imtasi kelių priemonių, kad būtų išvengta problemų, tačiau tai neturi būti vien tik „Google“ problema, gamintojai taip pat turi kovoti su kūrėjais, kad sustabdytų tokio tipo programinę įrangą.

Verta paminėti, kad „Google“ dabar sudarė aljansą su trečiųjų šalių apsaugos tarnybomis, kad užkirstų kenkėjiškų programų kelią dar prieš „Google Play“ parduotuvę. Šį aljansą sudaro „App Defense Alliance“, „Google“, ESET, „Lookout“ ir „Zimperium“. Jo idėja yra bendradarbiavimas keičiantis informacija ir tobulinant kenkėjiškų programų aptikimą, ypač prieš joms pasiekiant vartotojus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!