Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/70307/windows-10x-microsoft-ateities-operacine-sistema/spausdinti/

„Windows 10X“ – „Microsoft“ ateities operacinė sistema

Publikuota: 2019-10-29 21:08
Tematika: Kompiuterija
Autorius: Ignas Petrikonis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Spalio pradžioje vykusiame „Microsoft“ renginyje pasauliui buvo pristatyti naujieji kompanijos produktai, iš kurių labiausiai amą atėmė 2 sulenkiamus ekranus turintis „Surface Duo“ telefonas ir „Surface Neo“ – didesnė „Duo“ versija. Dabar paaiškėjo šiek tiek daugiau informacijos apie „Windows 10X“ – specialiai „Surface Neo“ pritaikytą operacinę sistemą.

„Windows 10X“ – „Microsoft“ ateities operacinė sistema

Jau pristatymo metu buvo užsiminta apie tai, jog „Windows 10X“ bus „Microsoft“ OS, skirta kelis arba sulenkiamus ekranus turintiems įrenginiams, bet dabar jau žinome tai, kad ji pasieks ir nešiojamų kompiuterių savininkus. Apie tai skelbia oficialus „Microsoft“ dokumentas, taip pat atskleidęs šiek tiek daugiau informacijos apie „Windows 10X“.

Minėtasis dokumentas pabrėžia, kad „Windows 10X“ džiaugtis galės ne tik tabletų savininkai, kadangi naujoji operacinė sistema gali suteikti ir tradicinę naudojimo patirtį dėl specialios, į kairę surikiuotos, užduočių juostos. Toks sąsajos elementas pasitarnaus, kai liečiamus ekranus turintys prietaisai, tokie kaip „Surface Neo“, bus naudojami nešiojamojo kompiuterio režimu, sistemą valdant pele ir klaviatūra. Kita vertus, tai rodo, jog „Microsoft“ žvelgia į ateitį ir siekia savo programinę įrangą pritaikyti dar įvairesnių formų prietaisams.

Viena didžiausių „Windows 10X“ naujovių – pasikeitęs „Start“ meniu. Jis nuo šiol bus vadinamas „Launcher“ (liet. paleidiklių) ir jame lengvai bus galima pasiekti paieškos internete rezultatus, failus bei įvairias programas. Tarp kitų naujovių minima „Autentifikacijos“ skiltis, skirta skirtingiems vartotojo identifikacijos režimams. Ji bus paremta „Windows Hello Face“ platforma ir siūlys itin greitą veido atpažinimą.

„Windows“ vartotojus turėtų pamaloninti ir atnaujinta failų tvarkymo sistema, pavadinta „Modern File Explorer“ ir paremta atnaujintu „Universal File App“ standartu. Ji bus geriau optimizuota liečiamus ekranus turintiems prietaisams ir geriau integruos „Office 365“ bei „OneDrive“ debesijos paslaugoje laikomus dokumentus. Taip pat nežymiai pasikeis pranešimų ir greitųjų nustatymų skiltis.

Tikimasi, jog „Windows 10X“ debiutas turėtų sutapti su „Surface Neo“ pasirodymo prekyboje pradžia, kuri numatoma kitais metais. Po to naujoji operacinė sistema po truputį skverbsis į kitus „Microsoft“ įrenginius.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!