Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/70233/kibernetinis-piratavimas-didysis-oskaru-laureatas/spausdinti/

Kibernetinis piratavimas – didysis „Oskarų“ laureatas

Publikuota: 2019-10-23 17:22
Tematika: Kompiuterija
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

„Torrent Freak“ – portalas, kuris skelbia naujausią informaciją apie autorių teises ir privatumą, teigia, kad 2018 m. itin išaugo piratinių filmų parsisiuntimas, o šiais metai šis skaičius ir toliau tik didėja, rašoma pranešime spaudai „Bohemijos rapsodija“, biografinė drama apie Freddie Mercury, tapo populiariausiu nelegaliai parsisiunčiamu filmu. „Taip gimė žvaigždė“ užėmė antrąją vietą.

Kaip ir kiekvienas blogas įprotis, taip ir nelegaliai atsisiunčiami filmai gali sukelti tam tikrų neigiamų pasekmių. Remiantis naujausiu „Kaspersky“ pranešimu, nelicencijuotos programinės įrangos buvo atsakingos už daugiau nei 5 milijonus „cryptominers“ išpuolių, kurie vyko 2018 m. sausio-rugsėjo mėnesiais. Šios kenkėjiškos programos buvo sukurtos siekiant valdyti kompiuterio išteklius ir, be išankstinio vartotojo leidimo, panaudoti juos kriptovaliutos kasybai.

„Veikla, kuri paprastai nėra suvokiama kaip pavojinga, pavyzdžiui, abejotinos kilmės programinės įrangos atsisiuntimas ar įdiegimas, daro įtaką kenkėjiškai kriptovaliutos kasybai. Pavojus slypi tame, kad vartotojai lankosi teisėtose svetainėse, kuriose galima parsisiųsti „Torrent“ archyvus, tačiau šie archyvai gali būti užkrėsti kenkėjiškomis programomis“, – įspėja Andis Steinmanis, „Kaspersky“ atstovas Baltijos regione.

Analitikas pabrėžia ir dar vieną rizikingą elgesį: saugumo sprendimų išjungimą. „Kaspersky“ apklausa parodė, kad 30 proc. lietuvių yra bent kartą išjungę savo saugumo sprendimus, kad galėtų atsisiųsti programą, o pusė šių vartotojų, tai daro reguliariai.

Jeigu norite apsisaugoti nuo tokio tipo kibernetinių grėsmių, „Kaspersky“ rekomenduoja laikytis šių patarimų:

  • Vienas iš pagrindinių kibernetinių nusikaltėlių tikslų – įtraukti jus į kenkėjiškų archyvų atsisiuntimą. Ignoruokite failų archyvus, kurie atrodo įtartinai arba yra patalpinti svetainėse, kurios nekelia pasitikėjimo;
  • Naudokite patikimą saugumo sprendimą;
  • Atnaujinkite savo operacinę sistemą ir programas, kurias reguliariai naudojate, kad turėtumėte saugumo pataisas ir naujausius pakeitimus.
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!