Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/kompiuterija/69509/microsoft-uz-480-milijonu-doleriu-sukure-dirbtinio-intelekto-sistema-specialiai-jav-kariskiams/spausdinti/

„Microsoft“ už 480 milijonų dolerių sukūrė dirbtinio intelekto sistemą specialiai JAV kariškiams

Publikuota: 2019-09-01 18:22
Tematika: Kompiuterija
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Sunku pratybose, lengva kare, taip? Įvairios simuliacijos padeda kariams įsijausti į pratybose kuriamą scenarijų, tačiau tai vis tiek primena žaidimą. Jungtinių Valstijų sausumos pajėgos jau visai greitai naudos papildytos realybės akinius, kurie priešais realius karius pastatys virtualius priešus, kurie mokysis ir reaguos kaip tikri.

„Microsoft“ už 480 milijonų dolerių sukūrė dirbtinio intelekto sistemą specialiai JAV kariškiams
Asociatyvi nuotr.

„Microsoft“ kompanijos sukurta „Integrated Visual Augmentation System“ technologija yra integruojama į specialius papildytos realybės akinius, kuriuos kariai galės dėvėti ir mūšiuose. Čia šie akiniai padės gauti taktinę informaciją tiesiai į matymo lauką, taip pat gerins šaulių taiklumą, nes rodomi taikikliai galės atsižvelgti į oro sąlygas. Tačiau ta pati IVAS technologija pravers ir mūšiuose.

Dabar naudojamos simuliacijos dažnai primena kompiuterinius žaidimus, nes scenarijai beveik visada išlieka tie patys. Jei tas pats karys įsijungia tą patį scenarijų simuliacijoje, virtualūs jo priešai elgiasi taip pat. Kitaip tariant, priešo modeliai yra per daug nuspėjami. Ir čia į pagalbą žengia „Microsoft“ su dirbtinio intelekto sistema.

IVAS leis naują pratybų scenarijų susikurti praktiškai bet kur. Sistemoje bus sukurti virtualūs priešai, bus galima keisti pagrindinius jų pajėgumų parametrus. Tačiau svarbiausia tai, kad jie bus matomi taktiniuose akiniuose – atrodys, lyg jie yra tame pačiame lauke. Dirbtinis intelektas leis virtualiems priešo kariams mokytis, todėl jie bandys nuspėti tikrų karių veiksmus.

Žinoma, tokios pratybos turėtų ir trūkumų. Jos būtų skirtos tik artimos kovos simuliavimui, geriau veiktų uždarose patalpose. Pavyzdžiui, keturių karių komanda taip galėtų treniruotis priešų neutralizavimui pastato viduje. Kaskart jiems įbėgus priešai iš karto reaguotų ir bandytų nuspėti tolimesnius karių veiksmus.

Jungtinių Valstijų sausumos pajėgos praeitų metų pabaigoje su „Microsoft“ pasirašė 480 milijonų dolerių kontraktą dėl IVAS sukūrimo. Sistema turėtų būti paruošta 2021 metų pabaigoje, tačiau šios datos nukėlimas nieko nenustebintų.

Brigados generolas Anthony'is Pottsas teigė, kad labiausiai baiminasi to, kad kariai nenorės dėvėti papildomos realybės akinių – „Žinau, kad techniškai sistema atitiks rekalavimus, bet mums labai rūpi ir tai, kas kariams ji patiks. Ar jie nešios šią įrangą? Ar jie norės ją pasiimti į mūšį? Nes jei ne, mes iššvaistėme krūvą mokesčių mokėtojų pinigų.“

Kita vertus, JAV Sausumos pajėgos jau kelerius metus stengiasi pasinaudoti papildytos realybės technologijų privalumais. Norima, kad akiniai padėtų kovoje, o ne trukdytų. Juose gali būti žemėlapis su pažymėtais bendražygiais, orų informacija, vadavietės siunčiami pranešimai ir kita informacija.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!